Tonsillectomie verhoogt mogelijk het risico op parodontitis

Tonsillectomie verhoogt mogelijk het risico op parodontitis

Het risico op parodontitis is mogelijk significant hoger voor personen die hun amandelen hebben laten verwijderen, volgens een studie die gepubliceerd is in het Journal of Periodontology. Het risico is nog groter voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Veelvoorkomende procedure

Parodontitis treedt op als gevolg van een complexe relatie tussen parodontale pathogenen en het immuunsysteem, die kan worden beïnvloed door factoren zoals peritonsillaire infectie en slaapapneu. Beide factoren kunnen worden behandeld met tonsillectomie, een van de meest voorkomende procedures bij kinderen in de VS.

Gevolgen op de lange termijn

Een groep onderzoekers uit Amerika en Taiwan vermoedde dat een dergelijke behandeling inderdaad op korte termijn tonsillaire infecties en slaapapneu kunnen verlichten. Echter zou het verwijderen van lymfoïde organen het systemische en orale immuunsystemen op de lange termijn veranderen, wat uiteindelijk kan leiden tot parodontitis.

Cohortonderzoek

Om de langetermijngevolgen van het verwijderen van de amandelen op het risico op parodontitis te beoordelen voerden de auteurs een populatie-gebaseerd cohortonderzoek uit. Ze verzamelden hiervoor gegevens uit de periode tussen 1999 en 2013 van de Taiwan Longitudinal Health Insurance Database. De gegevens omvatten gevallen van nieuw ontstane slaapapneu, parodontitis en chronische ziekten die de amandelen en adenoïden aantasten. In totaal werden 648 patiënten die tonsillectomieën ondergingen en 648 die geen operatie ondergingen opgenomen in de analyse.

Vaker parodontitis na tonsillectomie

Van de 648 patiënten die tonsillectomie ondergingen, waren 230 gevallen geassocieerd met postoperatieve parodontitis. De incidentiedichtheid van tandvleesaandoeningen was ook significant hoger bij patiënten die tonsillectomie hadden ondergaan dan in het algemene cohort (61 versus 49 per 1.000 persoonsjaren), schreven de auteurs.

Hoogste risico bij jongere kinderen

Het risico op parodontitis was vooral hoog bij tonsillectomiepatiënten jonger dan 12 jaar. Er waren namelijk 73 gevallen van parodontitis bij de 264 patiënten in deze groep. De associaties tussen tandvleesaandoeningen en tonsillectomie in andere leeftijdsgroepen waren niet significant, merkten de auteurs op. Verder concludeerden ze dat het risico op parodontitis vier jaar na de behandeling toe nam. Tenslotte bleek de meerderheid van de periodontitis na tonsillectomie agressieve en acute parodontitis te zijn.

Eerste studie over langetermijngevolgen

De studie had verschillende beperkingen. Zo waren specifieke metingen van de ernst van parodontitis bijvoorbeeld niet beschikbaar. Bovendien moeten prospectieve studies worden uitgevoerd om de noodzaak van regelmatige follow-ups vast te stellen bij pediatrische patiënten die grote operaties hebben ondergaan die op de lange termijn complicaties kunnen hebben. De auteurs geloven dat de studie de eerste is die langetermijneffecten van tonsillectomie op de mondgezondheid suggereert.

Bron:
Journal of Periodontology

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z