Britten blij met verbod verkoop energydrank aan kinderen

Britten blij met verbod verkoop energydrank aan kinderen

De Britten lijken blij te zijn met het verbod op verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 16 jaar oud. Maar liefst 93 procent van de volwassenen en 98 procent van de kinderen geven aan het verbod te steunen.

Vrijwillig verbod door aantal supermarkten

Recentelijk is er een vrijwillig verbod in een aantal Engelse supermarkten. Op dit moment wordt er gekeken of het mogelijk is om het verbod op de verkoop van energiedrankjes een officiële wet te maken.

Gezondheidsrisico’s door energydrank

Op dit moment geeft bijna een kwart (23%) van de Britse volwassenen aan energiedrankjes nodig te hebben om hen de dag door te slepen. 12 procent van de volwassenen geeft aan ook echt elke dag minstens een energydrank te consumeren. Deze cijfers zijn schokkend, aangezien energiedrankjes een ontzettend hoge hoeveelheid cafeïne en suiker bevatten, waardoor het drankje grote risico’s voor de mond- en algehele gezondheid met zich meebrengt.

Tweemaal de aanbevolen suiker

‘Veel energiedrankjes bevatten tweemaal de hoeveelheid aanbevolen suiker per dag voor een kind. De mogelijke schade die hierbij komt kijken voor alleen al de mondgezondheid is extreem hoog, en heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er elk jaar bij duizenden kinderen verrotte tanden weg moeten worden gehaald,’ aldus Dr. Nigel Carter van de Oral Health Foundation.

Wet noodzakelijk

Het vrijwillige verbod van supermarkten dat eerder dit jaar intrad wordt zwaar gewaardeerd, maar de Oral Health Foundation denkt niet dat de invloed hiervan groot genoeg gaat zijn op de hoeveelheid energydrank die kinderen momenteel consumeren. Een wet zou ervoor moeten zorgen dat de verkoop van de drankjes landelijk verboden wordt, in winkels, supermarkten, machines en horeca gelegenheden.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid/