Duitse artsen roepen regering op tot suikerbelasting

Duitse artsen roepen regering op tot suikerbelasting

Via een open brief roepen Duitse artsen hun regering op om een suikerbelasting in te stellen op gezoete frisdraken. Tevens vragen ze om minder reclame waar de verkoop van ongezonde voedingsmiddelen zich richt op kinderen.

Grote zorgen

De brief representeert ruim tweeduizend artsen in Duitsland. De toename in overgewicht en de mate waarin diabetes type 2 voorkomt zijn de voornaamste redenen voor het schrijven van de brief: de artsen maken zich grote zorgen.

Toeslag

Bondskanselier Angela Merkel en haar ministers worden daarom verzocht om een belasting op met suiker gezoete frisdranken te leggen. Onder andere Groot-Brittannië, België en Frankrijk handhaven deze toeslag al met succes of hebben plannen dit te doen.

Derde plek

De briefschrijvers halen aan dat de gemiddelde Duitser jaarlijks gemiddeld 84 liter gezoete dranken drinkt, waarmee Duitsland op de derde plek komt te staan in de lijst van Europese landen waar zulke dranken het meest worden genuttigd – na Nederland en België.

Onterechte boete

Ondanks deze hoge ranking lijkt Nederland voor nu nog niet mee te gaan in deze suikerbelasting. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU, wordt een dergelijke wet in Nederland als betutteling gezien. “Er bestaan hier al verschillende projecten op scholen om het frisdrankgebruik te verminderen, maar wanneer het op een definitieve wet aankomt ziet de consument dit als een onterechte boete.”

Emeritus hoogleraar Martijn Katan ziet dit echter als een bonus. Met het drinken van minder fris besparen we niet alleen op zorgkosten, we sparen ook ons gebit. Dit is daarom juist voor iedereen voordelig. Of deze suikerbelasting ook daadwerkelijk in Nederland gaat worden doorgevoerd, blijft voorlopig echter nog de vraag.

 

Bron:
medischcontract.nl

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid