Gemiddelde Nederlander schat eigen suikerinname drie keer zo laag in

Gemiddelde Nederlander schat eigen suikerinname drie keer zo laag in

Het is gebleken dat Nederlanders gemiddeld denken tien suikerklontjes per dag te consumeren door middel van eten en drinken. In realiteit is dit echter maar liefst dertig. “Alarmerend,” aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

Suiker in onverwachte producten

Dessing vindt het niet gek dat mensen hun eigen suikerinname zoveel lager schatten. “Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnenkrijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan mensen het niet zouden verwachten. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes.” Een Brits onderzoek onderstreept deze bevinding. Zij vonden dat 75 procent van de klanten denkt dat zij betere, gezondere voedingskeuzes zouden kunnen maken op het moment dat de ingrediënten van een product duidelijk op de verpakking zouden worden vermeld.

Diabetes type 2

Alarmerend is het echter wel. Momenteel hebben al 1,1 miljoen Nederlanders diabetes type 2, waarvan veel gevallen mede zijn veroorzaakt door een hoge suikerinname. Nog steeds worden wekelijks duizend mensen gediagnosticeerd met diabetes.

Minder suiker, diabetes en obesitas door suikertaks

In het Verenigd Koninkrijk werd eerder al hetzelfde probleem geconstateerd, en werd om die reden met ingang van 6 april de Britse suikertaks op frisdrank ingevoerd. Dit houdt in dat hoe meer suiker een drankje bevat, hoe meer belasting de fabrikant moet betalen. Door deze maatregel hebben meerdere frisdrankfabrikanten nu al het suikergehalte in hun dranken verlaagd. Dit is erg positief. Vorig jaar werd berekend dat op het moment dat het gemiddelde suikergehalte in frisdrank met 30 procent zou worden verminderd, er jaarlijks 19.000 minder mensen met diabetes type 2 bij zouden komen. Daarnaast zouden dit naar verwachting 144.000 minder mensen per jaar met overgewicht zijn.

 

Bron:
Diabetesfonds.nl
Dentistry.co.uk
Skipr.nl

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid