Sommige yoghurts bevatten meer suiker dan cola

Sommige yoghurts meer suiker dan cola

Sommige yoghurts bevatten meer suiker per 100 gram dan cola. Dit bleek uit de resultaten van een nieuwe studie van de Britse Leeds University. De enige yoghurts met weinig suiker (minder dan 5 gram suiker per 100 gram) waren naturel en Griekse yoghurts.

Verschillende voedingswaardes per type yoghurt

Dr. Bernadette Moore, hoofdonderzoekster, van Leeds University: ‘Er is veel bewijs dat yoghurt voordelig is voor de gezondheid. Verschillende versies komen echter met grote verschillen in voedingswaarde. Sommige yoghurts die als biologisch worden bestempeld kunnen bijvoorbeeld worden gezien als de gezondste optie, terwijl hier wel veel suikers aan zijn toegevoegd’.

Nieuwe wetgeving etiketten

De auteurs van de studie benadrukken dat de consumptie van suikerrijke producten bijdraagt aan een obesitas en een slechtere mondgezondheid. Ze pleiten daarom voor een verandering in de wetgeving rondom etiketten, om de bevolking beter in te kunnen lichten over de echte inhoud van producten. Op dit moment is het bijvoorbeeld niet verplicht om toegevoegde suikers op de etiketten van producten te vermelden.

Yoghurt consumptie bij kinderen

Dr. Barbara Fielding, medeonderzoeker van de studie: ‘In het Verenigd Koninkrijk eten kinderen gemiddeld meer yoghurt dan volwassenen. Met name kinderen jonger dan drie jaar oud hebben een hoge yoghurt consumptie. Dit kan een goede bron zijn van eiwitten, calcium en vitamine B12. Hiernaast kan één portie yoghurt echter ook al tot de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker voor een kind bevatten.’ De auteurs benadrukken dat het daarom voor ouders belangrijk is om goed op het type yoghurt te letten.

Bron:
University of Leeds

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid/