Minipauzes geven geen nieuwe energie

Minipauzes zoals het halen van koffie en het praten met collega’s geven geen nieuwe energie. Werkgerelateerde pauzes blijken juist wel een positief effect op het energieniveau te hebben. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.Effect
Charlotte Fritz van de Portland State University deed onderzoek gedaan naar het effect van minipauzes op het werk. Dit zijn al de  dingen die we doen gedurende onofficiële pauzes op het werk. Denk aan thee halen, praten met collega’s of even Facebook checken. Fritz onderzocht deze pauzes met het idee dat ze bijdragen aan het herstel van medewerkers en dat daarna het werk met hernieuwde energie opgepakt kan worden.

Uit het onderzoek blijk dat deze niet werkgerelateerde pauzes geen of een negatief effect hebben op het energieniveau. Ook een wandeling maken tijdens de pauze blijkt niet te helpen. Werkgerelateerde pauze waarin iets nieuws wordt geleerd of nieuwe contacten op het werk worden gelegd, geven juist wel energie.

Vakantie
Fritz onderzocht ook het effect van vakantie. Ze stelt dat medewerkers afstand moeten nemen van het werk. Dit lukt niet tijdens korte pauzes of de lunch. Vakantie is volgens het onderzoek goed om van het werk los te komen. Het effect van een vakantie ebt wel snel weg, ongeacht de lengte van de vakantie. Fritz raadt aan daarom meer korte vakanties per jaar te nemen om vaker los te komen van het werk.


Bron: 
P&O actueel Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *