Rouvoet: In 2015 grootste verandering zorgstelsel in jaren

“Nederlanders zullen vanaf 2015 merken dat er veel verandert in de zorg. De hervorming van de langdurige zorg is namelijk de grootste verandering in ons zorgstelsel sinds 2006, toen de Zorgverzekeringswet werd ingevoerd. Zorgverzekeraars steunen deze veranderingen, omdat die echt nodig zijn om de langdurige zorg ook in de toekomst voor alle Nederlanders toegankelijk en betaalbaar te houden. Maar de veranderingen gaan ook gepaard met forse bezuinigingen vanuit de overheid. En dat zullen de mensen gaan merken”. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in reactie op de begroting en de Miljoenennota.



Zorgverzekeraars zijn bovendien bezorgd over de krappe voorbereidingstijd tot 1 januari 2015; de datum waarop alle veranderingen in de zorg in werking moeten treden. En dat terwijl de parlementaire behandeling nog gaande is. Zorgverzekeraars zullen alles op alles zetten om desondanks de continuïteit van zorg te waarborgen, want de zorg voor veelal kwetsbare mensen mag niet in het gedrang komen. Zij roepen de politiek op om rekening te houden met de tijd die nodig is voor een verantwoorde invoering van de hervormingen op 1 januari 2015.

Solidariteit
ZN is blij dat het kabinet de verhoging van het eigen risico heeft beperkt tot 15 euro (naar 375 euro in 2015). Solidariteit tussen jong en oud, ziek en gezond, is een belangrijke kernwaarde van ons zorgstelsel. Door het stijgende eigen risico dreigt sluipenderwijs toch geknabbeld te worden aan die solidariteit. Immers: wie jong en gezond is betaalt alleen de premie, wie wel wat mankeert betaalt daarnaast het eigen risico en draagt dus een groter deel van de kosten zelf.
Zorgverzekeraars zien het als een uitdaging om de komende jaren de kostenstijging in de zorg in de hand te blijven houden zodat de politiek niet hoeft te besluiten tot snijden in het pakket of het sterk verhogen van het eigen risico.

Zorgstelsel werkt
Dat het Nederlandse zorgstelsel werkt, blijkt uit het feit dat er voor het tweede jaar op rij meevallers zijn in de kostenontwikkeling in de zorg. En dit jaar draagt de zorg voor het eerst sinds mensenheugenis bij aan het oplossen van problemen op de rijksbegroting, in plaats van omgekeerd. De uitgaven over 2014 zijn naar de huidige inschatting van VWS 1,4 miljard euro lager dan begroot.

“Dat is de verdienste van alle partijen”, zegt Rouvoet. “De Hoofdlijnenakkoorden met minister Schippers voor de ziekenhuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de eerste lijn vormen de basis van onze gezamenlijke inzet. En de zorgverzekeraars hebben opnieuw door scherp in te kopen, met name bij genees- en hulpmiddelen, forse besparingen weten te realiseren. Overigens voeg ik daar nadrukkelijk aan toe: er is niet bezuinigd op de zorg, het gaat in de zorg nog steeds om ‘minder meer’”.

Bron:
Persbericht Zorgverzekeraars Nederland

Lees meer over: Thema A-Z, Zorgverzekeringen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *