Tandvriendelijk alternatief voor suiker in opmars

Het kleine Zuid-Amerikaanse plantje stevia rebaudiana is in opmars als alternatief voor suiker. Het is niet slecht voor de tanden.

Stevia rebaudiana (ook bekend als honingkruid) is een struikachtig gewas en bevat stevioside. Stevioside smaakt ongeveer 300 keer zoeter dan suiker maar bevat nauwelijks calorieën.
Stevia wordt in Japan, China, Rusland, Australië en de VS al jaren gebruikt als zoetmaker. Maar in de Europese Unie mogen steviolglycosiden (zoetstoffen uit de steviaplant) pas sinds enkele maanden worden verkocht.

Wondermiddel
Volgens professor Jan Geuns, hoofd van het Laboratorium voor Functionele Biologie van de Katholieke Universiteit Leuven, kunnen we stevia bijna als wondermiddel beschouwen.

Stevia doet bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel niet stijgen, en is daarom veilig voor diabetici. Het is ook niet slecht voor je tanden. Hoge concentraties zouden zelfs als medicijn kunnen worden gebruikt. Uit proeven met dieren blijkt dat een hoge dosis de groei van tumoren afremt. Andere (experimentele) onderzoeken wijzen uit dat stevioside kan helpen tegen een hoge bloeddruk, ouderdomssuikerziekte en aderverkalking.

Lees het volledige artikel op SYNC.

Lees meer over: Actueel, Mondhygiëne, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.