Driekwart artsen maakt weleens misser

caries - tandarts

Driekwart van de medische specialisten erkent wel eens een fout te hebben gemaakt. Bij zorgverleners in de eerste lijn is dit percentage vijftig procent. Dit blijkt uit een enquête van beroepsvereniging VvAA onder duizend zorgprofessionals.

Uit de enquête blijkt tevens dat de angst om fouten te maken grote impact heeft op de beroepspraktijk. Bijna één op de drie zorgverleners in de eerste lijn zegt wakker te liggen van gemaakte fouten. Bij tweedelijnszorgverleners is dat zelfs 46 procent. Een kwart tot een vijfde van de zorgverleners zegt in grote tot zeer grote mate bang te zijn om een medische fout te maken. Een kwart tot een derde van de ondervraagden geeft aan dat deze angst de kwaliteit van hun werk negatief beïnvloedt.

Zwijgen
De angst voor fouten leidt ertoe dat circa een vijfde van de zorgverleners zwijgt over eigen falen. Opvallend is dat zorgverleners hun zwijgen vooral motiveren met een verwijzing naar de gevolgen voor de patiënt in plaats van voor henzelf. De helft van de zorgverleners geeft aan dat zij een fout wel eens niet aan de patiënt hebben verteld, omdat de gevolgen ervan verwaarloosbaar klein waren, of omdat ze bang waren dat de toestand van de patiënt er niet beter op zou worden.

Bespreken
Iets dergelijks geldt ook voor het niet bespreken van fouten van collega’s. Een derde (34 procent) van de eerstelijnszorgverleners en bijna de helft (45 procent) van de tweedelijnszorgverleners heeft wel eens een medische fout gemaakt zonder collega’s daarvan te verwittigen. Ook hier kiezen zorgverleners voor stilzwijgen omdat de gevolgen van de fout klein waren of uit angst voor de gevolgen voor de collegiale samenwerking.

Huisartsen
Opvallend is het hoge percentage fouten onder huisartsen. Negen van de tien huisartsen erkennen fouten te maken. Volgens de VvAA is dit ten dele verklaarbaar uit de aard van het werk van de huisarts. Huisartsen zien patiënten in een relatief vroeg stadium, waardoor de symptomen nog op verschillende ziektebeelden kunnen duiden en zijn mede afhankelijk van de informatie die ze van de patiënt zelf krijgen. Fysiotherapeuten maken van de eerstelijnszorgverleners naar eigen zeggen het minst vaak een medische fout; een kwart heeft dit in het verleden gedaan.

Consequenties
Volgens de VvAA is de angst om fouten te maken toegenomen door groeiende publieke aandacht voor medische missers. De medische opleidingen zouden daarom meer aandacht moeten besteden aan medische fouten, vindt ruim tweederde van de ondervraagden. De respondenten vinden dat opleidingen en beroepsorganisaties zorgverleners moeten helpen om te gaan met fouten, met name waar het de communicatie hierover betreft als een onderdeel van het professionele handelen. Ondanks de angst voor fouten hebben deze volgens de VvAA ook positieve consequenties. In negen van de tien gevallen leiden fouten tot aanpassingen en verbeteringen van de werkwijze.

Bron:
Skipr

Lees meer over: Kennis, Kwaliteit
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *