Vanaf volgend jaar chirurgische operaties oefenen met Virtual Reality

Vanaf volgend jaar chirurgische operaties oefenen met Virtual Reality

Vanaf volgend jaar kunnen chirurgen en medisch specialisten in Amsterdam aan de slag met het oefenen van virtual reality (VR) en kunstmatige intelligentie als hulpmiddel bij operaties. Het AMC en VUmc hopen hiermee de zesjarige opleiding specialisatie chirurgie in de toekomst een stuk korter te kunnen maken.

Operatiesimulaties

Het internationale centrum is een initiatief van het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC), in combinatie met het AMC en VUmc. Er wordt gehoopt het centrum over ongeveer een jaar te kunnen openen, waar vervolgens jaarlijks zo’n 3.000 artsen eenvoudige operaties, zoals keizersnedes of knieoperaties, zullen kunnen oefenen. Als het project succesvol blijkt zal in de toekomst ook worden gekeken naar mogelijkheden voor het oefenen met ingewikkeldere operaties, zoals hartoperaties, met behulp van virtual reality.

Tijdsbesparing

Jan Hol, directeur communicatie van het VUmc, hoopt in de toekomst met dit centrum de chirurgie specialisatie flink te kunnen verkorten. Door gebruik te maken van dergelijke operatiesimulaties is namelijk geen menselijk weefsel nodig, waardoor het makkelijker is voor chirurgen in opleiding om de processen dagelijks te oeenen.

Verkorte tropenopleiding

Het ASC hoopt binnenkort ook een “verkorte tropenopleiding” te ontwikkelen – een opleiding tot basischirurg voor ontwikkelingslanden.

 

Bron:
Skipr / ANP

Lees meer over: E-health, Kennis