Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%

Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%

Onderzoek in Taiwan heeft uitgewezen dat er een relatie is tussen chronische parodontitis en een verhoogd risico om Alzheimer te ontwikkelen. In Alzheimer’s Research and Therapy schrijven de onderzoekers dat recente studies hebben aangetoond dat chronische parodontitis kan bijdragen aan een daling van het denkvermogen.

Onderzoek in Taiwan

Dr. Yu-Chao Chang van de Chung Shan Medical University in Taichung City en zijn team hebben data van de Taiwan’s National Health Insurance Research Database gebruikt om te onderzoeken of patiënten van 50 jaar en ouder met chronische parodontitis een verhoogd risico hebben om Alzheimer te ontwikkelen.

70% meer kans op Alzheimer

Zij vonden geen directe link tussen parodontitis en Alzheimer, maar mensen die al tien jaar of langer last hadden van parodontitis hadden 70% meer kans om Alzheimer te ontwikkelen dan mensen zonder parodontitis.

“Onze bevindingen ondersteunen het denkbeeld dat infectieziekten zoals chronische parodontitis mogelijk een substantiële rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer,” concludeert het onderzoeksteam.
“Deze bevindingen benadrukken de noodzaak om parodontitis te behandelen.”

Twee kanten op

Volgens Dr. Yago Leira Feijoo van Universidad de Santiago de Compostela in Spanje kan het verband tussen parodontitis en Alzheimer twee kanten op werken. “Met het wetenschappelijke bewijs dat op het ogenblik aanwezig is, weten we niet zeker of dat de parodontitis de risicofactor is of de Alzheimer. Parodontitis is een voorkombare en behandelbare ziekte. Patiënten met parodontitis moeten zich bewust zijn van de mogelijke risico’s van tandvleesinfectie en de systemische impact die deze kan hebben.”

Tandheelkundige zorg

Tandheelkundige zorg voor ouderen is dus van groot belang. Het zorgvuldig poetsen kan de ontwikkeling van parodontitis voorkomen.

Bronnen:
Biomedcentral
Reuters

Lees meer over: Kennis, Onderzoek