Studenten hebben voorkeur voor online patiëntcommunicatie

Amerikaanse studenten tandheelkunde communiceren liever met mede studenten en patiënten via hun telefoon dan face-to-face. Dit bleek uit een nieuw onderzoek dat werd gepresenteerd op de 2019 International Association for Dental Research in Vancouver, Canada.

Verschil in generaties

Steeds meer mensen maken gebruik van smartphones, computers en social media. Dat is ook te merken in de wereld van tandheelkundige communicatie. Erica Kleinbaum nam een enquête af bij studenten en faculteitsleden van de Tufts University School of Dental Medicine (Massachussets, Amerika) om te kijken of verschillende generaties een andere voorkeur hebben wat betreft communicatie medium.

Online vs. offline

De deelnemers werden gevraagd om sms/WhatsApp, email, telefoon en face-to-face communicatie te rangschikken naar waar zij het liefst gebruik van maken. Uit de 229 respondenten bleek dat tandheelkundige studenten significant liever patiënten en vrienden e-mailen of sms’en, terwijl de faculteitsleden aangaven iemand het liefst in het echt te spreken.

Reactietijd

De studenten bleken over het algemeen ook veel eerder te reageren en snellere reacties te verwachten. Waar de studenten uitgingen van een wachttijd van drie tot zes uur gaven de faculteitsleden aan een reactietijd van 24 uur te verwachten. Beide generaties gaven echter aan graag hun telefoon te gebruiken en het liefst te communiceren met mensen van rond hun eigen leeftijd.

Effectiviteit van communicatiemethoden

Op basis van de data van de studenten en faculteitsleden van Tufts University valt er te zien dat er een significante associatie is tussen de leeftijd van de respondent, met wie deze het liefst communiceert en de technologische methodes die zij hierbij graag gebruiken. Kleinbaum: ‘Toekomstige studies zouden kunnen kijken naar de effectiviteit van verschillende communicatie methodes omtrent bijvoorbeeld de antwoordratio van patiënten.’

Bron:

DrBicuspid, prestentatie van onderzoeksresultaten tijdens de 2019 International Association for Dental Research (IADR) meeting in Vancouver, British Columbia.

 

 

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis/