Tandarts behandelde 3.000 patiënten ondanks HIV-infectie

Een Schotse tandarts behandelde 10 jaar patiënten terwijl hij HIV-geïnfecteerd was. Zijn 3.000 patiënten worden nu hierover geïnformeerd en krijgen het advies zich te laten testen. Dit meldt ZWP online. De Britse regering discussieert ondertussen of HIV-besmette artsen en andere medische zorgverleners meer wettelijke vrijheden kunnen krijgen om hun beroep volledig te kunnen uitoefenen.

Gering risico

Het risico om tijdens een behandeling geïnfecteerd te worden met HIV is gering. De normale hygiënerichtlijnen voorkomen dat er contact tussen arts en patiënt is waarbij lichaamsvloeistoffen of bloed van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Toch gelden in Groot-Brittannië nog wetten die artsen en medische zorgverleners beperken in hun werkzaamheden. Deze wetten komen nog uit de tijd dat de kennis over en behandeling van HIV beperkt was. Moderne wetenschappelijke standaarden en behandelmogelijkheden geven echter een reden om deze wet opnieuw te bekijken.

Nederland

Terwijl in Groot-Brittannië de wetgeving in relatie tot werken en HIV opnieuw bekeken wordt, zijn er in Nederland en Duitsland duidelijke richtlijnen voor mensen met HIV die werkzaam zijn in een medisch beroep. In Nederland mogen mensen met HIV in alle sectoren hun werk doen. Dit geldt dus ook voor de gezondheidszorg. Uiteraard moeten zorgverleners zich wel aan de geldende hygiënerichtlijnen houden. Ook mag een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen stellen over de gezondheid.

Vooroordelen

Hoewel er dus geen meldingsplicht richting werkgever of patiënt bestaat, kunnen patiënten wel bezwaar maken tegen behandeling als de HIV-infectie van een zorgverlener toch bekend is. Als bekend is dat een arts HIV heeft, is het moeilijk een nieuwe werkgever te vinden of een eigen praktijk te starten. Er heersen in de maatschappij nog altijd veel vooroordelen over de infectierisico’s.

Bronnen:
ZWP online
Positief werkt

 

 

Lees meer over: Ondernemen, Wet- en regelgeving