Britse millennials vinden uiterlijk gebit belangrijker dan gezondheid

Britse millennials vinden uiterlijk gebit belangrijker dan gezondheid

Steeds meer Britten onder de 34 jaar oud kiezen bij de tandarts voor cosmetische ingrepen in plaats van gebitscontroles, zo bleek uit een nieuwe studie. De resultaten lijken aan te tonen dat steeds meer Britse millennials meer geven over het uiterlijk dan om de gezondheid van hun gebit.

Bleken van tanden

Bijna de helft van de onderzochte mensen, allemaal Brits en tussen de 18 en 34 jaar oud, gaven aan hun tanden een keer te hebben laten bleken. Een derde van hen gaf zelfs aan dit wekelijks te doen. Hiernaast liet een derde van hen weten dat ze meer dan een jaar niet naar de tandarts zijn geweest omdat ze niet het idee hebben dat er iets mis is met hun gebit.

Uiterlijk belangrijker dan gezondheid

Dr. Steve Preddy, tandarts en interim klinische directeur bij Bupa Dental Care: ‘Deze cijfers brengen een interessante waarheid naar boven. Millennials en Generatie Z lijken het belangrijker te vinden dat hun tanden er goed uitzien dan dat deze ook daadwerkelijk gezond zijn. Ons onderzoek toont aan dat veel mensen een donkerdere tandkleur zien als ongezondheid of onhygiënisch, desondanks dat dit niet per se het geval is. Uiteindelijk gaat het namelijk vooral omdat de gezondheid van het gebit en het tandvlees.’

Gekleurde tanden als teken van onhygiënisch gebit

17 procent van de onderzochte Britten gaf aan dat gekleurde tanden hun zelfvertrouwen negatief zou beïnvloeden. De kans is groot dat dit te maken heeft met het feit dat 46 procent van hen het idee heeft dat gekleurde tanden gelijk staan aan een slechte adem, en dat 44 procent dit ziet als een teken van een onhygiënisch gebit. Aan de andere kant gaf slechts 22 procent van de jonge Britten aan dat ze een missende of gebroken tand zouden laten behandelen.

Veilig tanden bleken

‘Het bleken van tanden is compleet veilig op het moment dat dit wordt gedaan door professionals. Op het moment dat dit wordt gedaan met een of ander online gekocht bleekmiddel is dit echter een heel ander verhaal, en kan de gezondheid van het gebit zelfs worden aangetast. Daarnaast zijn deze producten in veel gevallen zelfs illegaal. Daarom is het extreem belangrijk om het bleken van het gebit altijd door tandheelkundige professionals te laten doen,’ aldus Dr. Preddy.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Cariës, Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z/