Eerste ‘echte’ tandheelkundige beurs vindt weer plaats in China

De meeste grote evenementen van 2020 zijn afgelast of naar een andere datum verplaatst. Dat geldt ook voor vakbeurzen, congressen en bijeenkomsten voor mondzorgspecialisten. Toch zagen we begin september alweer het eerste grote evenement: de China Dental Show in Shanghai.

Coronamaatregelen

Van 1 t/m 4 september kwamen zo’n 35.000 bezoekers af op de China Dental Show. Een binnenevenement met zo’n 600 exposanten. Uiteraard werden er wel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te minimaliseren.

Zo moesten bezoekers een QR-code van de Alipay- of Tencent-apps op hun telefoon scannen bij binnenkomst. Deze apps geven de Chinese overheid de (niet onomstreden) mogelijkheid om bron- en contactonderzoek uit te voeren. Knippert de app groen? Dan mag de bezoeker het evenement betreden. Kleurt deze rood? Dan is de bezoeker waarschijnlijk in contact geweest met een besmet persoon en mag hij of zij niet naar binnen.

Andere voorzorgsmaatregelen waren onder meer verplichte gezichtsmaskers, geregistreerde naamkaarten en het tonen van andere identificatie of paspoorten bij de veiligheidscontrole. Veel exposanten hadden ook desinfecterend middel bij hun stand staan. Bezoekers konden dit gebruiken voor en na het aanraken van apparatuur.

COVID-19 in China

COVID-19 dook ergens rond december 2019 op in Wuhan, China. Ondertussen grijpt het virus in Oost-Azië gelukkig minder hard om zich heen dan een paar maanden geleden. Een feit dat o.a. te danken is aan strenge maatregelen en verregaand bron- en contactonderzoek. Dit maakt grote evenementen in China en sommige buurlanden weer mogelijk.

Zo kon ook de China Dental Show toch doorgang vinden in 2020. Dat geeft hoop. Maar sommige van China’s coronamaatregelen zijn controversieel en het is nog te kort dag om te zeggen dat dit soort massale (indoor) evenementen geen nieuwe brandhaarden veroorzaken. Het is dus nog maar de vraag wanneer we in Nederland en de rest van Europa weer op deze schaal samen kunnen komen.

Bron:
DrBicuspid

 

 

Lees meer over: Corona, Markttrends, Thema A-Z