Casus: Een complexe endodontische herbehandeling van de 46

endodontische

Een patiënt wordt naar ons verwezen met het verzoek een endodontische herbehandeling te doen in element 46. Wat is de diagnose? Bekijk foto’s van de behandeling.

Diagnose
Symptomatische laesies van endodontische origine aan zowel de mesiale als de distale radix.

Röntgenbeeld
Wat opvalt is de laesie die ontstaan is na het perforeren van de distale wand in de distale radix bij het prepareren van ruimte voor een stift aan een gegoten metalen opbouw.

Verder een gesepareerd stukje vijl in MB, onvoldoende geprepareerde en ondervulde wortelkanalen met aan iedere portal of exit ( POE ) een laesie.


De behandeling
Na anesthesie en kofferdam werd eerst de kroon verwijderd.

Met behulp van hardstalen freesjes werd de opbouw doorgeslepen. Er moet op gelet worden dat de snede door het metaal in het cement moet eindigen waar de opbouw mee vast zit. Dit om onnodig verlies van dentine te voorkomen.

Na separeren van de opbouw wordt eerst het mesiale deel verwijderd en daarna het distale deel. Dat gaat vrij eenvoudig met ultrasone energie.

De cementresten worden verwijderd met behulp van een ultrasone tip zonder koeling. Na verwijdering van de cementresten en een eerste schoonmaakronde door de pulpakamer valt meteen op dat het kanaal waarin de stift is geprepareerd niet symmetrisch gelokaliseerd is ten opzichte van de buitenomtrek van de distale radix. Op zoek dus naar een 4e kanaal.

Het beeld in het distale wortelkanaal laat een beetje bloeding zien door de perforatie.

De disto-linguale kanaalingang.

Daarna wordt het disto-buccale kanaal ontdaan van cementresten en guttapercha en de twee kanalen gereinigd en gevuld. Daarbij is het zaak om de plaats van de perforatie schoon te houden en niet onder de gutta percha en sealer te smeren. Dat gaat het handigst als er gebruik wordt gemaakt van de ‘Squirt’ methode. Daarbij wordt gutta percha met een Obtura of ander apparaat direct in het kanaal gespoten en gecondenseerd.

Het voordeel daarvan is dat niet eerst de perforatie wordt gedicht met MTA waarna er 24 uur gewacht moet worden voor men verder kan. Dat scheelt een zitting en is dus veel efficienter.

Nu wordt eerst het gedeelte van het kanaal apicaal van de perforatie geobtureerd en daarna is het aanbrengen van de MTA ook veel eenvoudiger.

De eindfoto’s onmiddellijk postoperatief.

Controlefoto
Van de verwijzend tandarts kreeg ik drie maanden later een controlefoto – de patiënt woont ver weg – en daarop is duidelijk de genezing te zien.

Conclusie
Succesvol endodontische behandelingen doen is 1.000.000 kleine stapjes nemen in de goede richting. Hoe moeilijker het geval hoe kleiner de stapjes.

Daarom kan ik me wel soms afvragen wat de wetgever heeft bezield om vierde kanalen in molaren te belonen met het tarief volgend kanaal. Het vierde kanaal in dit element heeft net zoveel tijd gekost als de hele verdere herbehandeling. Zou het vierde kanaal worden gehonoreerd als een eerste kanaal, dan durf ik de gok wel aan om te zeggen dat er veel meer gevonden en gevuld zouden worden.

Door: Rik van Mill, tandarts te Amstelveen. Hij voert een verwijspraktijk voor endodontologie en geeft cursussen aan algemeen practici.

 

 

 

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z