Slechte wortelkanaalvulling kan resultaat zijn van stress en financiële redenen

wortelkanaalvulling

Slechts de helft van de wortelkanaalvullingen die worden gedaan in de Zweedse openbare dentale service zijn goed van kwaliteit. Een nieuwe studie concludeerde dat stress en financiële redenen hiervan de oorzaak kunnen zijn.

Negatieve gevoelens
De interviews toonden aan dat de reden hiervoor zou kunnen zijn dat tandartsen wortelkanaalbehandelingen technisch gezien lastig en complex vinden. De behandeling werd vaak geassocieerd met negatieve gevoelens zoals stress en frustratie.

Veel gebrekkige vullingen
Te veel vullingen zijn gebrekkig en brengen een groot risico met zich mee om bacteriën binnen te laten. Voormalige studies hebben al aangetoond dat meer dan een derde van de wortelkanaalvullingen tekenen tonen van besmetting, die tot pijn en zwellingen zouden kunnen lijden.

Waarom?
Een nieuwe studie onderzocht waardoor het kan komen dat deze slechte vullingstechnieken door tandartsen worden geaccepteerd, door middel van het afnemen van een focusgroep met 33 tandartsen in de Zweedse openbare dentale service.

Economie
Een andere mogelijke bevonden reden voor het accepteren van het toebrengen van slechte vullingen is dat andere behandelingen vaak meer tijd kosten en vooral ook duurder zijn. Het kan een dilemma voor de tandarts zijn om te kiezen tussen de beste kwaliteit of de patiënt een gunstigere prijs aan te bieden, maar daarmee ook meer risico te geven.

Goed genoeg niet altijd goed genoeg
Ook bleek er onzekerheid bij de geïnterviewde tandartsen over wat nou precies een acceptabele kwaliteit is. ‘Goed genoeg’ werd vaak beoordeeld als realistischer dan ‘het beste van het beste’. Wel bleek ook dat tandartsen wel degelijk goede behandelingen wilden leveren en het beste met hun patiënten voor hadden. Dit biedt dus potentie voor het verbeteren van de kwaliteit van de behandelingen en het tegengaan van besmettingen.

Bron:
Sahlgrenska Academy

Lees meer over: Endodontie, Halitose (slechte adem), Thema A-Z