Nationaal Register voor Orale Impantologie: wat en waarom?

“Meten is weten” is een veel gehoorde kreet. Voor de mondzorg gaat deze kreet zeker op. Met name op het gebied van de orale implantologie is er nog veel winst te halen oor goed te meten en te registreren. Winst, zeker als het gaat om kwaliteitsbewustzijn, en veiligheid.

NROI
Het NROI (Nationaal Register voor Orale Implantologie) – gestart in april 2015 – is een landelijk register dat alle bij de patiënt betrokken behandelaren, altijd en overal real-time informatie verschaft over de gebruikte implantologische materialen en handelingen. Het register zorgt ervoor dat alle geplaatste tandimplantaten, botopbouwmaterialen, abutments en suprastructuren inclusief artikel- en lotnummer worden geregistreerd. Het transparant maken van de gebruikte materialen aan medebehandelaars, zorgt voor een vlotte en foutloze voortgang van de behandeling.

Betere kwaliteit en veiligheid
Jaarlijks worden er naar schatting honderdduizend implantaten geplaatst. Onderzoek leert dat 28% of meer van de patiënten de kans loopt om peri-implantitis te krijgen. Door het verbeteren van de onderlinge communicatie van behandelaren, rond en om de patiënt is veel kwaliteitsverbetering te realiseren. Bij het zetten van implantaten zijn verschillende behandelaren betrokken (tandarts, implantoloog, kaakchirurg, tandtechnicus, tandprotheticus, mondhygiënist, e.d.). De onderlinge communicatie over de diverse handelingen laat regelmatig, gedetailleerde steken vallen met alle gevolgen van dien. Een betere kwaliteit, een optimale veiligheid en tal van verbeterpunten worden bereikt door het N.R.O.I te gebruiken.

Welk merk implantaat?
Mede door een forse toename van het aantal implantaatfabrikanten is het voor de patiënt niet altijd bekend welk merk implantaat, van welke leverancier, hij of zij in de mond heeft of gaat krijgen. Graag wijzen we op de ernst hiervan door te herinneren aan alle problemen die zich enkele jaren geleden voordeden met de PIP borst implantaten. Het belang en noodzaak van een registratiesysteem wordt hiermee bevestigd.

Koppeling met praktijksoftware
Het NROI is er alles aan gelegen om het de behandelaar makkelijk te maken. Er zijn geen kosten verbonden aan het werken met het register. Met de meeste TA- praktijksoftware leveranciers zijn koppelingen tot stand gebracht om gegevens te synchroniseren. De behandelaars die met het register werken zijn te herkennen aan het speciale “Register Lid” vignet. Patiënten die een behandelaar hebben die geen gebruik maakt van het register, kunnen via de website zichzelf laten registreren.

Wetenschappelijk onderzoek
De opzet van het NROI is tot in de details uitgewerkt, waardoor het NROI zich bij uitstek leent voor het doen van grootschalig veldonderzoek. Denk hierbij aan onderzoek naar bijvoorbeeld peri implantitis, botopbouwmaterialen, implantaten enzovoort.
De NROI. nodigt onderzoekers uit om contact met hen op te nemen over de mogelijkheden.

Doel
Door de behandelaren gebruik te laten maken van het gratis NROI. register beschikt men over de volledige inzage van de gebruikte implantaten en materialen. Bij een calamiteit kan zelfs 100% van de geregistreerde implantaten getraceerd worden naar de patiënt. De veiligheid is hiermee gewaarborgd. Op deze manier kan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op een snelle en adequate manier van informatie worden voorzien. De overige informatie is bijvoorbeeld voor de beroepsgroep, leveranciers, wetenschappers, en branche organisaties. Deze informatie wordt steeds waardevoller naarmate de tijd vordert. Nederland behoort met kennis en kwaliteit immers tot de top van Europa. Deze positie willen we graag vasthouden en versterken.

Privacy
Na de feedback van de pilotgroep verwerkt te hebben is het register in april 2015 van start gegaan en wordt het landelijk uitgerold. De gegevens in het register blijven eigendom van de patiënt. De privacy van de patiënt staat centraal, in alles wat er met het register en de gecodeerde gegevens gebeurd. Dit is bij wet geregeld. Registratie biedt de patiënt een up-to-date, digitaal implantaat paspoort wat overal ter wereld geraadpleegd kan worden. Implantaten die zijn geplaatst voor april 2015 kunnen ook snel en makkelijk in het register worden ingevoerd.

Enkele voordelen op een rij

 

  • Real time informatie over de gebruikte materialen, dus geen overbodig gebel voor info
  • Geïntegreerde verwijs- en retourbrieven versturen vanuit het register, snel, compleet en makkelijk
  • Ideaal instrument voor “veldonderzoek”
  • Sluitende integrale dossiervorming richting verzekeraars, patiënten, inspectie en fabrikanten
  • Geïntegreerd NVOI verrichtingenformulier
  • Snel en makkelijk om mee te werken wegens koppeling met bestaande TA-praktijksoftware

Meer informatie over NROI

 

Lees meer over: Implantologie, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *