Roken verstoort mogelijk genezing na implantaatplaatsing

roken

Rokers lopen het risico nadelige effecten te ervaren bij het plaatsen en gebruik van implantaten. Volgens een recent onderzoek vergroot roken de kans op verstoorde genezing na implantaatplaatsing in de zijdelingse delen van de onderkaak maar heeft het geen effect op de overlevingskans van implantaten. Daarnaast  is er bij rokers meer sprake van botverlies en ontsteking rondom de implantaten dan bij niet rokers.

Roken
Rokers blijken meer marginaal botverlies, diepere pockets, meer verlies van aanhechting en meer furcatieproblemen te hebben. Daarnaast blijkt dat bij rokers meer implantaatverlies plaats vindt in de bovenkaak dan in de onderkaak. Echter was er volgens de onderzoekers meer  informatie  nodig over het effect van roken op implantaten geplaatst in de zijdelingse delen van de onderkaak: “Zodat er weloverwogen beslissingen worden genomen en behandeling plannen worden verfijnd om de resultaten te optimaliseren.”

Onderzoek
16 mannelijke zware rokers (roken meer dan één pakje sigaretten per dag) en 16 mannelijke niet-rokers tussen de 25 en 65 jaar oud hebben deelgenomen aan het onderzoek. In totaal zijn er 45 implantaten bij de deelnemers geplaatst.

ISQ
De onderzoekers maakten gebruik van de schaal voor ISQ-meting (Implant Stability Quotient) om de stabiliteit van het implantaat te beoordelen in de eerste 12 weken na de implantatie. Veranderingen in de ISQ tijdens botgenezing duiden op veranderingen op de implantaat-botinterface. Bij de niet-rokers waren de ISQ waarden significant hoger dan bij de rokers bij 3, 4, 6 en 8 weken na de operatie. Volgens de auteurs geeft dit aan dat roken een negatieve invloed heeft op de osseointegratie. Daarnaast blijkt dat bij rokers er een daling is in de mineralisatiegraad van het bot, dat tevens effect heeft op de osseointegratie. Echter was bij zowel rokers als niet-rokers, geen implantaatverlies.

Levensduur implantaten
Na zes en twaalf maanden waren marginaal botverlies en de sonderingsdiepte  significant hoger bij rokers dan bij niet-rokers. Terwijl de  gemodificeerde plaque-index en sulcus bloedingsindex niet significant verschilden tussen de groepen. De auteurs vonden ook dat de sulcus bloedingsindex van rokers aanzienlijk hoger was na twaalf maanden dan na zes maanden: “Dit suggereert dat rokers een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een ontsteking rondom de implantaten dan niet rokers.”

Verschillend
De auteurs merkten op dat hun resultaten in sommige opzichten verschilden van eerdere onderzoeken waaruit bleek dat roken geen significant effect heeft op de osseointegratie of marginaal botverlies. Mogelijke verklaring is dat er gebruik is gemaakt van verschillende implantaten in het onderzoek. “Meer onderzoek is nodig, met grotere patiëntenpopulaties om onze bevindingen te bevestigen,” concludeerden ze.

Bron:
Journal of Oral Implantology

Lees meer over: Implantologie, Thema A-Z