Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

De Oral Health Foundation heeft opgeroepen tot verlaging van het suikerniveau in sommige ontbijtgranen om de impact van toegevoegde suikers op tandbederf te verminderen. Een recent rapport stelde het hoge niveau aan suikers binnen deze voedselgroep vast.

Gevaarlijk voor kinderen
Het ‘Action on Sugar’ rapport laat zien dat sommige ontbijtgranen in het Verenigd Koninkrijk een gevaarlijk hoog niveau aan suikers bevatten, met name de varianten die voor kinderen op de markt worden gebracht. De standaard portie van dertig gram bevat in sommige gevallen een derde van de maximaal aanbevolen dagelijkse inname aan suiker voor een kind van vier tot zes jaar.

Beperking suiker
De Oral Health Foundation ondersteunt de oproep aan voedselfabrikanten om per direct nieuwe doelstellingen te stellen voor de beperking van suiker in verschillende categorieën van eten en drinken. Eerder werd er al met succes een zelfde soort programma voor de vermindering van zoutconsumptie vastgesteld. De stichting hoopt met de suikervermindering zowel tandbederf als obesitas en type 2 diabetes te voorkomen.

Fabrikanten verantwoordelijk
Dr. Nigel Carter, CEO van de Oral Health Foundation, zei: “Dit rapport is enorme eye-opening; veel te veel mensen beginnen hun dag met een enorme dosis suiker. Hieruit volgen grote risico’s voor hun gezondheid waarvan velen zich niet bewust zullen zijn. De fabrikanten moeten verantwoordelijk worden gesteld voor de risico’s die hun producten met zich meebrengen. Zij moeten deze wijzigen om de consument te beschermen tegen mogelijke schade.”

Problematisch

“Tandbederf is een enorm probleem in het Verenigd Koninkrijk. In het afgelopen jaar moesten er meer dan veertigduizend kinderen onder volledige narcose voor de verwijdering van tanden. Dit is hartverscheurend en zorgt voor zowel emotionele als fysieke pijn bij kinderen en hun ouders of verzorgers, evenals een enorm hoge rekening voor de uitvoering van deze procedures.”

Herformulering
Herformulering is de sleutel tot verandering. De vermindering van zoutconsumptie heeft al voor veel vooruitgang gezorgd in het Verenigd Koninkrijk. De stichting gelooft dan ook dat een aanzienlijke vermindering van suiker een soortgelijk resultaat op zal leveren.”

Stapsgewijs programma
“Er moet een systematisch, onopvallend en geleidelijk herformuleringsprogramma voor fabrikanten worden opgezet. De inhoud van dit programma moet progressieve doelstellingen geven voor elke categorie van voedsel en drinken. Dit zal zorgen voor een stapsgewijze verlaging van de bloedsuikerspiegel en een betere bescherming van de consument.”

Buiten de schijf
Ook in Nederland wordt er veel suiker gegeten tijdens het ontbijt. Brood met zoet beleg lijkt hiervoor de standaard te zijn. Volgens het Voedingscentrum valt dit onder ‘de dagelijkse keuze buiten de schijf’. Slechts vijftien procent van de dagelijkse energie zou hieruit voort mogen komen aangezien deze geen of een negatieve bijdrage leveren aan een gezonde voeding.

Nederland doet mee
Net als in het Verenigd Koninkrijk worden producten met teveel suiker ook in Nederland als gevaarlijk en schadelijk gezien. Deze tweet van Tandarts Arnhem laat grote verbazing zien over de hoeveelheid suiker in een product als Nutella, iets wat menige Nederlander iedere ochtend op zijn brood smeert. Het kan niet lang meer duren voordat er ook in Nederland een herformulering van bepaalde producten zal worden geëist.

Bronnen:

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z