Dennis Abbott: steeds meer gepersonaliseerde zorg in tandheelkunde

Dennis Abbott: steeds meer gepersonaliseerde zorg in tandheelkunde

De Amerikaanse tandarts Dennis Abbott, DDS, bestudeert bloed, speeksel en bacterie profielen voordat hij zijn patiënten een bepaalde behandeling aanbeveelt. Hij vindt het van groot belang om regelmatig te praten met verschillende type artsen om samen voor een zo goed mogelijke patiëntgezondheid te kunnen zorgen.

Gepersonaliseerd gezondheidsmodel

Ook is Dennis Abbott een van de initiatiefnemers van een gepersonaliseerd gezondheidsmodel, dat streeft naar individuele patiëntenzorg met samenwerking tussen alle medische specialiteiten. Waar gepersonaliseerde zorg binnen de tandheelkunde nu nog erg niche is, hoopt hij dat dit in de toekomst de norm zal worden. De hoofdgedachte achter deze visie is dat de mondgezondheid belangrijk is voor de algehele gezondheid en vice versa.

Patiënten met kanker

Dennis Abbott begon met het op deze manier werken en denken toen hij te maken kreeg met een patiënt met kanker. Deze patiënt leerde hem hoe erg de verschillende onderdelen in het lichaam aan elkaar verbonden zijn. Naarmate de tijd vorderde leerde Abbott veel en kreeg hij steeds meer patiënten met kanker. Door zoveel mogelijk te lezen en te leren sturen veel artsen de patiënten nu eerst naar Abbott om te zorgen dat hij mogelijk mondgezondheid gerelateerde bijwerkingen kan voorkomen of verminderen.

Juiste behandeling en medicatie

Gepersonaliseerde zorg op alle vlakken is echter niet alleen goed voor kankerpatiënten, maar voor alle patiënten, aldus Abbott. Voor tandartsen houdt dit simpelweg in om naar een persoon in zijn geheel te kijken, in plaats van slechts naar zijn of haar gebit en mondgezondheid. Hier komt data als speeksel en bloed tests goed bij van pas. Op basis hiervan kan ook de juiste behandeling en medicatie worden aanbevolen. Abbott gelooft dat tandartsen die niet naar patiënten als een geheel zullen gaan kijken uiteindelijk achter zullen blijven.

Preventie en service

Dennis Abbott: “Er zal meer en meer focus komen te liggen op preventie en op services die verder gaan dan simpelweg het plaatsen van vullingen en het herstellen van tanden. Waar dat uiteraard de kerntaken van elke tandarts zijn zal er een sterkere integratie komen met technologie en klinische testen om tot kwantitatieve nummers te kunnen komen.”

Bron:
DrBicuspid

 

 

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/