Drankproducenten verlagen suikergehalte door suikertaks in Engeland

Suikertaks

De geplande suikertaks in Engeland heeft voor de gewenste resultaten gezorgd. Veel drankproducenten verlagen nu al het suikergehalte in producten.

Aanleiding
De suikertaks staat gepland om ingevoerd te worden per april 2018. De aanleiding voor het invoeren hiervan is het hoge aantal kinderen met obesitas in Engeland. Een veelvoorkomende oorzaak voor obesitas is hoge frisdrankconsumptie. De taks wordt dan ook ingevoerd op frisdranken met meer dan vijf gram suiker per 100 milliliter. De invoering zal naar verwachting ruim 660 miljoen opbrengen en in Mexico heeft een dezelfde suikertaks de frisdrankconsumptie ook al kunnen verlagen met 12 procent.

Producenten
Er zijn een aantal producenten die al stappen hebben ondernomen om het suikergehalte in hun producten te verlagen voor de taks wordt ingevoerd. Begin dit jaar gaf bijvoorbeeld Nestlé al aan het suikergehalte van al hun snacks met 10 procent te verlagen. Minister van financiële en economische zaken Philip Jammonds noemde deze afname dan ook goed nieuws voor het Lente Budget van 2017.

Daarnaast sprak de president van de British Society of Dental Hygiene and Therapy Helen Minnery, over de acties van de drankproducenten: “Wat we hier hebben gezien is bewijs dat drankproducten positieve acties hebben ondernomen om het suikergehalte van hun producten naar beneden te krijgen. Dit zal hopelijk ook een positief effect hebben op de nationale mondgezondheid.” Ze hopen dan ook dat dit voorbeeld door andere producten gevolgd wordt, zodat er een echt verschil gemaakt kan worden voor de mondgezondheid.

Meer actie nodig
Toch zal er volgens Minnery meer actie nodig zijn vanuit de overheid om het probleem echt aan te pakken: “Ondanks de goede stappen die door producenten genomen zijn, zijn we teleurgesteld dat er geen aanhoudende moeite wordt gedaan door de overheid om verder te werken aan taksvoorstellen. Daarnaast zijn er ook geen intenties om de opbrengst van de taks te steken in het behandelen van mondgezondheidsproblemen.”

Bron:
Dentistry UK
Voeding.nu

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z