Lange wachttijden bij Vlaamse tandartsen en orthodontisten door langzame instroom

Lange wachttijden bij Vlaamse tandartsen en orthodontisten door langzame instroom

Vlaanderen kampt met lange wachttijden voor afspraken bij de tandarts of orthodontist. In sommige plaatsen in Vlaanderen is er een wachttijd voor de orthodontist van 2 jaar, voor de tandarts is de wachttijd soms vele maanden.  De oorzaak hiervan? Elk jaar mag er slechts een bepaald aantal nieuwe tandartsen en orthodontisten afstuderen, waardoor de instroom erg wordt beperkt.

Planningscommissie Medisch Aanbod

In België bepaalt de Planningscommissie Medisch Aanbod het aantal tandartsen en orthodontisten dat jaarlijks af mag studeren. Momenteel zijn dit er onder tandartsen ongeveer 100, en bij orthodontisten slechts elf. De instroom van nieuwe tandartsen gaat daardoor erg traag. Daar komt bij dat er elk jaar een gelijk aantal tandartsen stopt. Gezien het feit dat een groot deel van de huidige tandartsen momenteel tussen de 55 en 60 jaar oud is bestaat de kans zelfs dat dit probleem binnenkort alleen maar zal groeien.

Situatie niet problematisch

De Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten (BBNO) ziet de situatie echter nog niet als problematisch. In Nederland is het een stuk normaler om twee of drie jaar te moeten wachten op een orthodontist dan in België. Daarnaast, komt er spoed kijken bij een bepaalde zaak dan kan er altijd voorrang worden gevraagd bij de tandarts, welke in de meeste gevallen ook zal worden gegeven.

Tandartsen zijn bezorgd

De Vlaamse tandartsen vrezen zelf wel over de lange wachttijden bij orthodontisten. Stefaan Hanson, van het Verbond der Vlaamse Tandartsen: ‘Als de lange wachttijd bij orthodontisten nog verder toeneemt, zullen we daar wel aandacht aan moeten besteden.’

Bron:
Demorgen.be

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/