Tandarts en dermatoloog werken samen

Tandarts en dermatoloog werken samen

Unieke samenwerking tussen tandarts Anna Dieleman en dermatoloog Robert van der Leest. Sinds kort zijn zij gevestigd in één praktijk en werken zij vooral op het gebied van esthetiek nauw samen.

Tandartspraktijk Dieleman
Anna Dieleman wilde al sinds haar tiende tandarts worden. De combinatie van wetenschappelijk denken met motorische en sociale vaardigheden maken het voor haar een zeer aantrekkelijk vak. In 2011 studeerde ze af aan het ACTA, waarna ze aan de slag ging in verschillende praktijken. Sinds 2013 is ze samen met haar man Daniel van Vliet eigenaar van Tandartspraktijk Dieleman. De praktijk groeide in die tijd van 800 naar 3500 patiënten. Sinds kort is de praktijk uitgebreid met een dermatoloog.

Esthetiek
Dat een dermatoloog nu de praktijk versterkt, is een logisch gevolg van Anna’s interesse in de esthetiek van het gezicht. Ze heeft verschillende aanvullende cursussen gevolgd om op tandheelkundig gebied de esthetiek te verbeteren. Daarbij heeft ze leren kijken naar het gezicht. De vorm van de lippen en het gebied rondom de mond spelen voor de esthetiek van het gezicht een grote rol. Een dermatoloog, gespecialiseerd op het gebied van injectables, kan hierin zijn expertise toepassen. Wederzijdse vrienden brachten Anna in contact met dermatoloog dr. Robert van der Leest en zo werd het idee geboren om elkaar te versterken.

Interprofessionele samenwerking
Anna en Robert werken niet alleen naast elkaar, maar ook intensief, interprofessioneel, met elkaar samen. Patiënten kunnen bij Robert terecht zonder patiënt te zijn bij Anna en vice versa, maar als de vakgebieden elkaar raken, dan wordt er graag samengewerkt. Uitgebreide en minder uitgebreide casussen worden dan op elkaar afgestemd. Hierbij moet men niet louter denken aan esthetiek, maar ook aan zaken als cheilitis angularis (mondhoekeczeem) en klachten van knarsen of klemmen. Ook hierbij kan de dermatoloog een rol spelen. “Interdisciplinaire samenwerking in een kleine setting zorgt voor unieke zorgverlening, waarbij de kwaliteit van de zorg optimaal is. De verschillende invalshoeken en aanvliegroutes om een casus te benaderen leidt tot mooie behandelresultaten”, aldus Anna.

Preventie
Naast esthetiek is preventie ook een hele belangrijke pijler in de praktijk van Dieleman. “Preventie komt altijd vóór esthetiek. Ik leg altijd aan mijn patiënten uit dat ik graag iets moois wil maken en goed voor het gebit van de desbetreffende patiënt wil zorgen, maar dat zelfzorg het belangrijkst is. Ons preventieteam is er niet alleen om de gebitten te reinigen, maar vooral om de patiënten te begeleiden naar optimale mondzorg. Pas als deze optimaal is, ga ik aan de slag met bijvoorbeeld rehabilitatie of bleken.”

Veel vraag
De patiënten zien de dermatoloog en het preventieteam vaak als een goede extra service, er is veel vraag naar. Het zijn patiënten met esthetische hoge eisen en verwachtingen, maar ook patiënten met klachten (bijvoorbeeld klemmen en knarsen of afhangende mondhoeken), waarbij reguliere tandheelkundige behandelingen onvoldoende werken. “Toch zijn er collega’s en patiënten die ook vraagtekens zetten bij onze samenwerking. Maar vooral in positieve zin, op wélke manier we dan gaan samenwerken. Dit is begrijpelijk, onze samenwerking is echt uniek!”, sluit Anna af.

Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist en NVM-bestuurslid

Lees meer over: Markttrends, Samenwerken, Thema A-Z