Relatie tandverlies en diabetes aangetoond

Relatie tandverlies en diabetes aangetoond

De relatie tussen diabetes en een slechte mondgezondheid is al vaker het onderwerp geweest van studies. Nu heeft een onderzoek door de Endocrine Society in de VS het verband aangetoond tussen tandverlies en diabetes.

Onderzoek

De Endocrine Society in Chicago heeft onlangs op ENDO 2018, haar honderdste jaarlijkse bijeenkomst, de resultaten gepresenteerd van een studie naar de relatie tussen mondgezondheid en een verhoogd risico op diabetes.

De onderzoekers gebruikten de gegevens van 9.670 volwassenen. Er werd onder andere gekeken naar de BMI (body mass index), de glucosetolerantie en de toestand van het gebit.

Ze noteerden van individuele patiënten het aantal ontbrekende tanden als gevolg van cariës en parodontitis. Ook keken ze naar de relatie tussen glucosetolerantie en de conditie van het gebit. Hierbij werd rekening gehouden met leeftijd, geslacht, etnische groep, het voorkomen van diabetes in de familie, rookgedrag, alcoholconsumptie, opleiding en sociale status.

Resultaten

Er bleek een duidelijke relatie te zijn tussen verslechtering van de glucosetolerantie en het aantal ontbrekende tanden. In de groep mensen met een normale glucosetolerantie had 45,57% tandverlies. In de groep mensen met een abnormale glucosetolerantie was dat 67,61% en in de groep mensen met diabetes mellitus 82,87%.

Ook het aantal ontbrekende tanden verschilde sterk per groep. In de groep met een normale glucosetolerantie waren dat er gemiddeld 2,26, in de groep met een abnormale glucosetolerantie 4,41 en in de groep met diabetes 6,80.

Conclusie

Een slechte mondgezondheid kan een signaal zijn voor een verhoogd risico op diabetes. De periodieke tandartscontrole kan dus een goed middel zijn om vast te stellen of iemand kans loopt om diabetes te ontwikkelen.

Bron:
Endocrine Society 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/