Meerdere factoren geassocieerd met halitose bij ouderen volwassenen

Meerdere factoren geassocieerd met halitose bij ouderen volwassenen

Oudere volwassenen vertonen een hoge prevalentie van zelfgerapporteerde halitose, volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Oral Biology and Craniofacial Research. Deze aandoening bleek samen te hangen met een lagere leeftijd en een lager opleidingsniveau, geen toegang tot tandheelkundige zorg en een hoger aantal aanwezige tanden.

Ernstig gezondheidsprobleem

Het hebben van een slechte adem beïnvloedt miljoenen mensen wereldwijd en wordt beschouwd als een ernstig gezondheidsprobleem. Veranderingen in de geur van de adem kunnen leiden tot een grote sociale impact, met persoonlijk ongemak en sociale verlegenheid tot gevolg. Deze veelvoorkomende aandoening kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van leven en kan een indicator zijn van belangrijke systemische ziekten.

Tongbeslag en parodontitis

Hoewel veel producten voor mondhygiëne een slechte adem kunnen verbeteren of maskeren, pakken deze middelen het kernprobleem niet aan. De twee belangrijkste oorzaken van halitose zijn tongbeslag en parodontitis. Bovendien kan leeftijd van invloed zijn op het vermogen van een persoon om een goede mondhygiëne uit te voeren, inclusief het verwijderen van tongcoating.

Zelfgerapporteerde halitose

Onderzoekers evalueerden de prevalentie van zelfgerapporteerde halitose en bijbehorende factoren bij 569 volwassenen ouder dan 60 jaar. Ze onderzochten onder andere de invloed van sociodemografische factoren, aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen, medicijngebruik, roken en alcoholgebruik, toegang tot tandheelkundige zorg, frequentie van tandenpoetsen, en aantal aanwezige tanden.

Een derde meldt slechte adem

Zo’n 35% van de deelnemers rapporteerde halitose. In totaal meldde 85% van de deelnemers gezondheidsproblemen en het medicatiegebruik. Er was geen significant verband tussen zelfgerapporteerde halitose en deze variabelen.

Verband met opleidingsniveau

Bevindingen in de studie wezen op een verband tussen hogere opleidingsniveaus en lagere zelfgerapporteerde halitose. Opleidingsniveau is een van de belangrijkste factoren die verband houden met mondgezondheid, omdat het wordt geassocieerd met meer kennis, betere mondhygiënepraktijken en het vaker bezoeken van een tandarts.

Aanwezigheid van tanden

Evenzo rapporteerden deelnemers zonder toegang tot tandheelkundige zorg vaker halitose. Een andere factor die verband houdt met halitose was het aantal aanwezige tanden. De aandoening kan een orale of niet-orale oorsprong hebben, en van sommige oorzaken wordt volgens de auteurs aangenomen dat ze afhankelijk zijn van de aanwezigheid van tanden in de mond.

Beperkingen

Deze studie hield geen rekening met cariës of parodontitis. Ook is het belangrijk om te benadrukken dat halitose in deze studie werd gemeten aan de hand van zelfperceptie. Dit zijn mogelijke beperkingen van deze studie.

Evaluatie is belangrijk

Toch wordt de kwaliteit van leven vaak beïnvloed wanneer het individu zich bewust is van het probleem, en de validiteit van dit onderzoek is dan ook aanzienlijk. “De evaluatie van halitose is belangrijk vanwege de hoge prevalentie van deze aandoening, inclusief de gevolgen, sterke sociale beperkingen, impact op de kwaliteit van leven en mogelijke associatie met systemische ziekten”, schreven de auteurs van het onderzoek.

Bron:
Journal of Oral Biology and Craniofacial Research

 

 

Lees meer over: Halitose (slechte adem), Thema A-Z