Drinken rode wijn goed voor mondgezondheid

wijn - rode wijn

Volgens een nieuwe studie zou het drinken van rode wijn nog wel eens goed voor je mondgezondheid kunnen zijn. De chemicaliën in deze drank, polyfenolen, helpen namelijk te voorkomen dat bacteriën aan het tandvlees blijven kleven.

Minder risico op tandplak en tandvleesaandoeningen

Het onderzoek, geleid door Dr. Victoria Morena-Arribas van het Institute of Food Science Research in Madrid, onderzocht twee specifieke polyfenolen in rode wijn: caffeic en p-coumaric zuur. Beiden bleken effectief te voorkomen dat schadelijke bacteriën, zoals Streptococcus mutans en Porphyromonas gingivalis, vast gingen zitten aan het tandvlees – iets wat vaak een grote rol speelt bij het ontwikkelen van tandplaque en/of tandvleesaandoeningen. Dezelfde polyfenolen zijn te vinden in koffie, druivensap en cranberry sap. De laatste twee bevatten echter wel suiker en fruitzuur, wat juist weer slecht is voor het gebit.

Rode wijn drinken blijft slecht

Helaas moedigt het artikel desondanks deze bevindingen niet aan om meer wijn te gaan drinken. Professor Naveed Satar, professor in metabolische medicijnen aan de University of Glasgow en coauteur van deze studie: ‘Er bestaat geen goed bewijs dat het drinken van wijn goed is voor de gezondheid in zijn algemeenheid. In tegenstelling, uit steeds meer studies blijkt dat hoe minder alcohol iemand drinkt, hoe kleiner het risico is op het ontwikkelen van ziektes of zelfs vroegtijdig overlijden. Daarom moet de conclusie van deze studie niet worden gezien als een aanmoediging om meer rode wijn te drinken.’

Bron:
Journal of Agricultural and Food Chemistry 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid