Hoe zien mondhygiënisten de mondgezondheidsvaardigheden van kinderen van acht en twaalf jaar?

Wat zijn de gedachten over wat wij van kinderen kunnen verwachten

In kwalitatief onderzoek was de centrale vraag: ‘Welke mondgezondheidsvaardigheden moeten kinderen van acht en twaalf jaar volgens mondhygiënisten bezitten om de basisadviezen met betrekking tot mondhygiënische zelfzorg te kunnen uitvoeren?’ Onderzoek door studenten Mondgezondheid van de Hogeschool Utrecht.

Conclusie

Er zijn drie focusgroepinterviews gevoerd met in totaal zestien mondhygiënisten. Zij vonden dat kinderen van acht de mondgezondheidsinformatie nog aangereikt moeten krijgen van hun ouders of school, maar kinderen van twaalf kunnen dit zelfstandig opzoeken in diverse informatiebronnen zoals het internet of in tijdschriften.

Wat zijn de gedachten over wat wij van kinderen kunnen verwachten
Klik hier voor vergrote versie: Wat zijn de gedachten over wat wij van kinderen kunnen verwachten

Achtjarigen kunnen een oorzaak-gevolgrelatie in een simpel verband begrijpen, twaalfjarige kunnen dit goed begrijpen wanneer de gevolgen gevisualiseerd worden. Verder kunnen kinderen van acht en twaalf jaar de beschikbare informatie nog niet beoordelen op waarheid. Kinderen van acht en twaalf jaar moeten kunnen poetsen volgens de 3 B’s. Kinderen van acht dienen nog nagepoetst te worden, kinderen van 12 zijn motorisch voldoende ontwikkeld om zelfstandig te poetsen. Kinderen van acht moeten kunnen communiceren over hoe en wanneer ze hebben gepoetst en welke voedingsmiddelen zij hebben genuttigd. Twaalfjarigen moeten kunnen communiceren met mondzorgprofessionals over de mondhygiënische zelfzorg en mondaandoeningen.

Concluderend, achtjarigen hebben meer begeleiding nodig dan twaalfjarigen bij het uitvoeren van de basisadviezen met betrekking tot de mondhygiënische zelfzorg.

Poster ontwikkeld door:
Bo Dekker en Willemijn Buter

Bekijk ook andere posters ontwikkeld door studenten Mondzorgkunde

Deze posters werden beoordeeld met een cijfer 7 of hoger en zijn een selectie uit de gemaakte posters die interessant zijn voor werkzame mondhygiënisten.

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z