Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

mondpiercing

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.

Ongeveer 5% van de jongvolwassenen heeft een mondpiercing. De tongpiercing komt het meeste voor, gevolgd door de lippiercing.  Vrouwen hebben vier keer vaker een mondpiercing dan mannen. Er zijn slechts enkele internationale wetenschappers die zich bezig houden met dit onderwerp en daarmee is Hennequin-Hoenderdos niet alleen de nationale, maar ook een van de weinige internationale tandheelkundige experts op het gebied van mondpiercings.

Complicaties mondpiercing
De complicaties die kunnen optreden met mondpiercings variëren van een zwelling van de tong na het zetten van een tongpiercing tot ernstige bijwerkingen die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Teruggetrokken tandvlees is de meest beschreven complicatie. Andere complicaties zijn barstjes in tanden of kiezen die het gevolg kunnen zijn van het spelen met de piercing, het bijten op de piercing of een piercing die met praten en eten tegen de tanden ‘tikt’.

Preventie
Voor het behoud van een gezonde mond raadt Hennequin-Hoenderdos het plaatsen van een mondpiercing daarom ook af.

Als mensen toch een mondpiercing willen plaatsen kunnen ze volgens haar het beste kiezen voor een professionele piercer met kennis over de juiste verzorging om de mond gezond te houden. Het plaatsen van een mondpiercing op de juiste plek en met de juiste lengte van het sieraad verminderen het risico op schade aan tanden en tandvlees, volgens de onderzoeker.

‘Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het geven van informatie over mondpiercings en de verzorging daarvan. Het periodiek mondonderzoek is bij uitstek geschikt om schade als gevolg van de mondpiercing tijdig te ontdekken’, vindt Hennequin-Hoenderdos.

Promotiegegevens
Mw. N.L. Hoenderdos: Prevention of Gingival Trauma: Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. Promotor is prof. dr. G.A. van der Weijden. Copromotor is dr. D.E. Slot.

Tijd en locatie
Woensdag 24 mei 2017, 11.00 uur. Locatie: Aula Universiteit van Amsterdam

Bron:
persbericht UvA

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z