Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

Belén Nanoha, een goede vriendin van mondhygiënist Maria Borgers, woont in Noord- Nicaragua. Zij vertelde dat tandheelkundige zorg voor de bewoners in dit gebied vaak onbetaalbaar en onbereikbaar is omdat de meeste mensen hier geen tandenborstel hebben. Als ze er al een hebben, dan wordt deze tandenborstel vaak door het hele gezin gebruikt en soms zelfs ook gebruikt als huishoudhulpmiddel!

Poets- en voorlichtingslessen

Belén attendeerde Maria op een Amerikaanse vrouw die een Saturday School heeft opgezet waar kinderen tot 18 jaar van de minder bedeelde gezinnen aanvullend onderwijs krijgen.
Maria besloot om samen met haar ICO-groep (van in totaal 7 mondhygiënisten) zich in te zetten voor de kinderen van deze Saturday School. De ICO-groep heeft Spaans- en Engelstalige handleidingen ontwikkeld waar voorlichtings- en poetslessen stap voor stap beschreven zijn zodat de docenten aldaar de voorlichting kunnen geven aan de kinderen. Ook is er een memory spel ontwikkeld met mondgezondheid gerelateerde afbeeldingen en bijbehorende informatieve teksten. De kinderen leerden zo al spelenderwijs. Materialen zoals tandenborstels, tandpasta’s en voorlichtingsmaterialen werden gesponsord en zijn vanuit Nederland overgevlogen naar Nicaragua.

De lessen zijn inmiddels gegeven. De kinderen waren heel leergierig, enthousiast en erg blij met hun eigen tandenborstel. Er is veel bewustheid gecreëerd en hopelijk brengen de kinderen de geleerde kennis ook over op hun familieleden, vrienden en kennissen. Na dit succes zullen de lessen regelmatig herhaald worden.

Het waardevolle aan dit project is dat de handleidingen zo uitgebreid beschreven zijn dat de poets- en voorlichtingslessen geven kunnen worden door mensen zonder mondzorgkundige of tandheelkundige achtergrond. Op deze manier hoeven er geen mondhygiënisten en of tandartsen overgevlogen te worden en kunnen de lessen regelmatig herhaald worden.

Bekijk een video over het project

Dental Clinic

Enige tijd geleden is de oprichtster van de Starday School, Margarita, op het idee gekomen om een kleine Dental Clinic te openen. Een gepensioneerde tandarts heeft zijn behandelstoel aan haar geschonken en laten verschepen, maar om de stoel te laten functioneren moest er nog een compressor aangesloten worden voor lucht- en waterdruk. Dit is gerealiseerd door geld in te zamelen via een fundraiser.
Inmiddels is de tandartsstoel functioneel en is tandheelkundige zorg toegankelijk gemaakt voor de bevolking in dit gebied.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of doneren?

De ICO-groep zal zich in blijven zetten voor de bevolking in dit gebied en hoopt in de toekomst naar dit gebied af te kunnen reizen om daar behandelingen uit kunnen voeren in de kleine Dental Clinic. Mochten er tandartsen zijn die zich ook vrijwillig in willen zetten dan hoort de ICO-groep dat graag! Mail naar mariaborgers@hotmail.com.
Een kleine donatie voor de Saturday School of de Dental Clinic is ook altijd welkom!
Geef een donatie voor de Saturday School of de Dental Clinic.

Lees meer over: Mondhygiëne, Opmerkelijk, Thema A-Z