Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

gezonde peutermonden

In april startte het project ‘Gezonde Peutermonden’ een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.

Sinds 1 april worden mondzorgcoaches op een aantal consultatiebureaus ingezet ter verbetering van de mondzorg voor peuters. De meeste kinderen bezoeken pas na het vierde levensjaar voor het eerst een tandarts. Maar veel kinderen hebben dan al cariës. Veel ouders weten niet dat mondzorg voor kinderen verzekerd is. Daardoor bereikt beschikbare preventieve mondzorg te weinig kinderen. Om dit ongewenste patroon te doorbreken wordt in het project ‘Gezonde Peutermonden’ een preventieprogramma op consultatiebureaus gestart. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.

Geïndividualiseerd preventief mondzorgprogramma
Mondgezondheidsvoorlichting is een van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) basistaken. Om deze basistaak te ondersteunen wordt een mondzorgcoach op het consultatiebureau gedetacheerd. Aansluitend aan de reguliere consultatiebureaubezoeken geeft de mondzorgcoach een geïndividualiseerd preventief mondzorgprogramma aan baby’s en peuters. Dit programma is gebaseerd op het succesvolle Schotse Childsmile Project (www.child-smile.org.uk) en het Gewoon Gaaf programma van het Ivoren Kruis (www.gewoon-gaaf.nl). Het preventieprogramma is complementair aan en zal niet interfereren met de gebruikelijke zorgafspraken in de mondzorgpraktijk. De Hogeschool Utrecht gaat de effecten van dit initiatief onderzoeken. Het project wordt mede gefinancierd en ondersteund door het Ivoren Kruis, Oral-B, KNMT, NVM en NVvK.

Lees meer over: Kindertandheelkunde, Mondhygiëne, Thema A-Z/