Spoelmiddel met essentiële oliën remt vorming van tandplak

Spoelmiddel-met-essentiele-olien

Het regelmatig gebruik van spoelmiddel met essentiële oliën remt de vorming van tandplak en vermindert zo de kans op cariës en tandvleesontsteking. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen.

Hoewel een gezonde mond een heerlijk bezit is, hebben veel mensen last van cariës en tandvleesontsteking. Dat komt door de bacteriën die in tandplak zitten. Die tandplak moet dus grondig verwijdert worden. Maar dat lukt niet altijd. Zelfs wanneer iemand twee keer per dag met tandpasta poetst, kunnen er problemen optreden.

Van Leeuwen deed hier onderzoek naar. Hij onderzocht verschillende aspecten van dagelijkse mondverzorging om te kijken in hoeverre deze kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking.

Eerder onderzoek naar spoelmiddel

Uit eerder onderzoek bleek al eens dat mondspoeling effectief kan zijn tegen tandplak. De combinatie van waterstofperoxide en chloorhexidine (naast het dagelijks tandenpoetsen) heeft bijvoorbeeld een langdurig positief effect op de mondgezondheid.

Chloorhexidine heeft op de lange termijn echter ook nadelige bijwerkingen. Tanden kunnen verkleuren en kan een smaakverandering optreden. Ook een verhoogde vorming van tandsteen kan een gevolg zijn.

Etherische oliën

Van Leeuwen ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek dat spoelmiddelen met etherische oliën een effectief alternatief kunnen zijn zijn voor spoelmiddelen met chloorhexidine in het tegengaan van tandplak en tandvleesontsteking. Hij ontdekte ook dat een spoelmiddel met alleen maar alcohol niet helpt tegen deze problemen.

Het is dus niet de alcohol in spoelmiddel die effectief is, maar de essentiële oliën.

Bron:
UVA

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z