Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst

Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst

Zelf checken hoe goed je je tanden poetst? De Zwitserse startup Zaamigo wil daarbij helpen. Zij ontwikkelden een camera die met de bijbehorende app kan analyseren hoe goed je je tanden poetst.

Zelfmonitoring wordt steeds populairder in de medische wereld. Ook in de mondzorg. De technische ontwikkelingen maken zelfmonitoring ook steeds beter mogelijk. Zaamigo is daar een voorbeeld van.

Camera en app

Zaamigo is ontwikkeld aan de technische universiteit ETH in Zürich. Het concept bestaat uit twee onderdelen: een camera en een app. De camera is bevestigd aan een soort elektrische tandenborstel. Waar normaalgesproken de borstelkop zou zitten, zitten bij Zaamigo een camera en acht led-lampjes. Met deze camera kunnen mensen zelf de binnenkant van hun mond bekijken en fotograferen.

De camera is draadloos gekoppeld aan een app die mensen kunnen instaleren op hun telefoon. Achter deze app zit een kunstmatige intelligentie die is getraind om kleurveranderingen in het gebit te herkennen.

Tandsteen, tandvleesontsteking en vlekken

Op dit moment is Zaamigo in staat om tandsteen en tandvleesontsteking te signaleren. Daarnaast kan de app gebruikers wijzen op verkleuringen en vlekken. Later hoopt de startup ook cariës te kunnen herkennen.

Snel actie ondernemen

“Het is verbazingwekkend hoe snel veranderingen optreden aan je gebit”, aldus Zaamigo oprichter Severin Stalder in een nieuwsbericht. “De vorming van tandsteen bijvoorbeeld, kan al na een paar dagen optreden.” Stadler raadt de gebruikers van Zaamigo daarom ook aan om hun gebit wekelijks te fotograferen met de camera. Zo kan de app verkleuringen op tijd signaleren, zodat de gebruiker actie kan ondernemen.

Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld extra goed poetsen of flossen op plekken waar dat nodig is. Of ze kunnen een afspraak maken bij een professionele tandarts.

In onderstaande video is te zien hoe Zaamigo werkt:

Bron:
ETH

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z