De vraag die de toekomst van de tandheelkunde bepaalt

Ontologie is de tak van de filosofie die concepten als ‘bestaan’, ‘zijn’, ‘worden’ en ‘werkelijkheid’ bestudeert. Ontologen brengen dingen terug tot hun meest fundamentele niveau. “En dat zouden tandartsen ook moeten doen”.

Vertaling van de column van Dr. Marc Cooper voorzitter van MBC Consultants, Verenigde Staten.

Wanneer ontologische vragen aan tandheelkundigen worden gesteld, ontstaat een dieper begrip van wie we zijn en hoe we het beroep in de kern zien. De ui wordt laagje voor laagje terug gepeld om tandheelkunde op een veel bewustere en fundamentelere manier te bekijken.

Nu de tandheelkundige industrie een paradigmaverschuiving ondergaat – van tandartspraktijk naar praktijk in de gezondheidszorg – is het tijd voor tandartsen om zichzelf ontologische vragen te stellen. Een cruciale vraag is: wie zullen tandartsen in de toekomst moeten zijn die ze nu niet zijn?

De twee polen van de tandheelkunde

De vraag wie tandartsen in de toekomst moeten zijn, is nodig omdat er een polariteit bestaat in de tandheelkunde. Aan de ene kant zijn tandartsen bijzonder gefocuste, hoog opgeleide clinici die in staat zijn om de vernietiging en disfunctie veroorzaakt door tandheelkundige ziekten te diagnosticeren en te behandelen. En ook gezichtsesthetiek krijgt steeds meer plek in de praktijk.

Aan de andere kant is er de absolute zekerheid dat tandziekte een bijtende, bidirectionele, cytokine-stormende systemische ziekte is die andere chronische ziekten verergert en aanzet tot sommige acute ziekten. Men begrijpt ondertussen wel dat tandartsen cruciale zorgverleners zijn die deze relatie helpen gezond te onderhouden.

Het eerste artikel over het oorzakelijk verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid werd al gepubliceerd in 1891. Tegenwoordig is het totale volume en de kwaliteit van het bewijs onbetwistbaar.

Mondgezondheid en algemene gezondheid

Systemische ziekten die verband houden met mondgezondheid kosten gezondheidszorgsystemen miljarden. Diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen houden allemaal verband met mondgezondheid. Bovendien spelen mondaandoeningen een rol bij de ziekte van Alzheimer en dementie. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat tandziekten de sterfte versnellen.

Om het botweg te zeggen, mensen met tandheelkundige aandoeningen zijn zieker en sterven sneller. En aangezien tandziektes veel voorkomen, zal het probleem alleen maar erger worden als de bevolking toeneemt en ouder wordt.

Gezondheidszorgpraktijken

De dynamische spanning tussen deze twee polen bestaat binnen de gezondheidszorg. In ons huidige model zijn tandartspraktijken niet ontworpen om de groeiende bezorgdheid over de volksgezondheid op te lossen. Maar de massa en de trekkracht van de tweede kant worden steeds krachtiger.

De gezondheidszorg heeft tandartsen nodig die onder begeleiding kunnen helpen bij het beheersen van enkele van de systemische aandoeningen binnen de muren van de tandartspraktijk. Het systeem vereist dat tandartsen en hun praktijken in directe en open communicatie en coördinatie staan met de andere zorgverleners, instellingen en patiënten.

Geïntegreerde systemen

Op dit moment zijn we niet de tandartsen in lichaam en geest die we moeten zijn om te gedijen in een geïntegreerd systeem. In een geïntegreerd systeem moeten tandartsen hun werkterrein veranderen, hun workflow uitbreiden, hun verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden vergroten en meer personeel aannemen.

Dat is niet alles. Tandartsen zal ook worden gevraagd om in medische cohortgroepen te opereren met artsen en andere zorgverleners. Daardoor zullen cohortleden en derden hun patiëntdiagnose, behandelplannen en klinische resultaten observeren. Bovendien krijgen de patiënten zelf toegang tot hun medische dossiers.

De toekomst is er al

Deze schijnbaar verre toekomst wordt nu al realiteit. Tegenwoordig werken een paar grote bedrijven actief aan medisch-tandheelkundige integratie. Er worden tandheelkundig-medische praktijken gebouwd, in Amerika leveren sommige tandartsen al jaren tandheelkundig-medische zorg.

Verschillende informatietechnologiebedrijven (IT) werken ijverig aan hun platforms om de IT van de tandartspraktijk te integreren met het grotere gezondheidszorgsysteem. En softwareontwikkelaars creëren kunstmatige-intelligentieprogramma’s die de gegevens gebruiken om wetenschappelijk onderbouwde behandelplannen te diagnosticeren en te presenteren.

Geïntegreerde zorg is de toekomst waar het systeem om vraagt, en een medisch-tandheelkundige geïntegreerde staat voor de deur.

Onderneem vandaag actie om de toekomst tegemoet te treden

Het is duidelijk dat tandartsen niet langer een archipel van afzonderlijke eilanden zullen zijn, maar onderdeel gaan uitmaken van het vasteland van de gezondheidszorg. Maar om onze koers te wijzigen, moeten we beginnen waar we zijn. We kunnen niet veranderen tenzij we erkennen wat we moeten veranderen, wat ons terugbrengt naar de ontologie.

Ontologisch onderzoek is de beste plaats om deze transformatie te starten. Tandartsen die deze toekomst zien en de veranderingen die het met zich mee zal brengen, weten dat ze eerst zichzelf moeten begrijpen. Tandartsen die de fundamentele ontologische vragen stellen, zullen de winnaars zijn in het nieuwe tijdperk. Voor deze personen is het verleden een referentiepunt, geen verblijfplaats.

Dr. Marc Cooper is de voorzitter van MBC Consultants. Cooper heeft tijdens zijn carrière in de gezondheidszorg gewerkt, waarbij de meerderheid van zijn klanten in de tandheelkundige sector waren. Zijn huidige focus is het coachen van leiders, tandartsen en senior executives over hoe ze effectief door hun organisaties kunnen navigeren en hun respectievelijke teams kunnen leiden in deze periode van enorme onzekerheid.
Zijn column werd geplaatst op DrBicuspid.

Lees meer over: Opinie, Thema A-Z