Parodontitisbacterie veroorzaakt mogelijk bacteriële vaginose

Een bacterie die wordt gelinkt aan tandvleesaandoeningen kan de groei bevorderen van een ziekteverwekker die bacteriële vaginose (BV) veroorzaakt. Aangezien deze bacterie veel voorkomt in de menselijke mond suggereert een recente studie dat vaginale dysbiose kan worden veroorzaakt door orale seks.

Disbalans van het vaginale microbioom

BV is een disbalans of dysbiose van het vaginale microbioom en komt bij ongeveer 29% van de Amerikaanse vrouwen voor. Deze vaak seksueel actieve vrouwen lopen een hoger risico op seksueel overdraagbare infecties. Daarnaast kunnen zwangere BV-positieve vrouwen vruchtwaterinfecties en vroegtijdige bevalling ervaren als gevolg van infectie met Fusobacterium nucleatum – een bacterie die wijdverspreid is in de mond en parodontitis veroorzaakt.

Mechanismen niet duidelijk

De mechanismen die ten grondslag van deze processen liggen worden slecht begrepen. Algemeen wordt aangenomen dat een gezond microbioom ervoor zorgt dat pathogenen niet kunnen intreden en dat het verlies van deze zogenoemde kolonisatieresistentie belangrijk is bij de ontwikkeling van vaginale dysbiose.

Experimenten met muizen en mensen

Amanda Lewis en collega’s van de afdeling moleculaire microbiologie aan Washington University School of Medicine in St. Louis analyseerden interacties tussen bacteriële gemeenschappen en hoe goed verschillende bacteriën aan de benodigde voedingstoffen komen in een microbioom dat al bezet is. Dit gebeurde door experimenten uit te voeren bij muizen en vaginale monsters van mensen.

Verhoogde biochemische activiteit na oculatie

De vaginale gemeenschappen van de muizen werden geënt met F. nucleatum waarna verhoogde biochemische activiteit van onder andere sialidase werd ontdekt. Dit werd eerder al in verband gebracht met bacteriële vaginose. Vervolgens werd de bacterie geïnoculeerd in menselijke vaginale microbiële gemeenschappen die waren gekweekt uit vaginale uitstrijkjes van 21 vrouwen.

F. nucleatum bevordert vaginale dysbiose

Uit de resultaten bleek dat monsters met de bacterie hogere niveaus van meerdere biomarkers van BV vertoonden dan samples zonder F. nucleatum. Dit suggereert dat de tandvleesaandoening veroorzakende bacterie en andere bacteriën elkaar helpen waardoor pathogenen worden aangemoedigd om de vagina te bezetten en kenmerken van vaginale dysbiose worden bevorderd.

Meer dan een gebrek aan gezonde bacteriën

Bovendien bevorderde F. nucleatum de groei van Gardnerella vaginalis welke bacteriële vaginose veroorzaakt. Dit ontkracht de overtuiging dat alleen een gebrek aan gezonde bacteriën verantwoordelijk is voor het creëren van een omgeving waarin een disbalans kan ontstaan. Ook ondersteunt het eerder bewijs dat orale seks in verband brengt met BV, aldus de auteurs.

Meer onderzoek nodig

“Deze bevindingen kunnen helpen verklaren waarom vrouwen met BV meer kans hebben om vaginaal gekoloniseerd te worden met mogelijke pathogenen die verband houden met intra-uteriene infectie en ongunstige gezondheidsresultaten,” schrijven Lewis en haar collega’s. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe bacteriële vaginose kan worden voorkomen en behandeld bij vrouwen.

Bron:
PLOS Biology

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z