Risico op overdosis zelfmedicatie voor patiënten door lage toegankelijkheid zorg Engeland

medicatie

Uit nieuw onderzoek van het Queen’s Medical Centre in Nottingham is gebleken dat patiënten risico lopen op het innemen van een overdosis aan zelfmedicatie door de lage toegankelijkheid van spoedeisende hulp in Engeland. Veel patiënten blijken de pijn aan hun gebit te stillen met paracetamol, wat kan leiden tot inname van een overdosis en potentiële leverproblemen.

Paracetamol als pijnstiller

Gedurende een periode van twee jaar onderzocht het team van onderzoekers 436 gevallen waarbij een patiënt op de spoedeisende hulp binnenkwam vanwege een overdosis paracetamol. In 164 van deze gevallen was de directe oorzaak van de inname van paracetamol pijn aan het gebit. Hierbij bleek meerdere keren dat het gebrek aan toegankelijke tandheelkundige zorg hieraan bijdroeg.

Meer spoedeisende hulp mogelijkheden

Gezien dit probleem vraagt de British Dental Association tandartsen om meer tijd in te roosteren voor spoedeisende hulp, om op deze manier patiënten meer mogelijkheden te geven voor directe zorg. Daarnaast zou dit sterk de jaarlijkse kosten voor huisartsbezoeken kunnen verminderen.

“Paracetamol is geen oplossing voor gebitspijn, maar slechts een tijdelijke maatregel totdat een tandarts het probleem kan behandelen,” aldus Henrik Overgaard-Nielsen van de British Dental Association. “Tandartspatiënten moeten op de juiste plek, op het juiste tijdstip, en door de juiste mensen worden behandeld. Om juiste diagnoses en behandelingen te kunnen bieden moet zowel in routine als in spoedeisende tandheelkundige hulp worden geïnvesteerd.”

Bron:
British Dental Association

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z