Robots om kinderen minder bang voor de tandarts te laten zijn

Robots om kinderen minder bang voor de tandarts te laten zijn

De tijden waarin kinderen bang zijn voor de tandarts lijken te zijn geweest. Met behulp van het robotje MEDi krijgen kinderen een maatje en worden ze gerustgesteld tijdens een tandartsbezoek.

Angst voor de tandarts

Normaalgesproken houden kinderen niet van een bezoekje aan de tandarts. Dat zitten in een grote stoel terwijl er een vreemde in je mond zit te kijken en pulken met eng gereedschap is geen fijne ervaring. Koppel dit aan negatieve gevoelens die ouders suggereren en het is geen hogere wiskunde dat een tandartsbezoekje hoog op het wil-ik-niet-lijstje van een kind staat.

Het robotje MEDi helpt de kinderen

Om dit gevoel te veranderen worden tegenwoordig allerlei hulpmiddelen ingezet in de kindertandheelkunde. Een van de laatste ontwikkelingen is het gebruik van een klein robotje genaamd MEDi om kinderen op hun gemak te krijgen.

MEDi is ontwikkeld door psycholoog dr. med. Tanya Beran van de Universiteit van Calgary in Canada. Het werd speciaal ontwikkeld voor kindergeneeskunde om een bezoek voor kinderen minder beangstigend te laten zijn. Tegenwoordig heeft de robot ook een programmering die speciaal gericht is op het gebruik in tandartspraktijken.

MEDi is de ster van de praktijk

Het robotje is slechts zo’n zestig centimeter groot en wordt al enkele jaren succesvol in ziekenhuizen gebruikt. MEDi kan staan, zitten, rennen en dansen om de kinderen te vermaken. Ook kan hij met kinderen praten in een taal die aangepast is aan de doelgroep.

Door op ooghoogte te communiceren, grapjes te maken, hun angsten serieus te nemen en ze aan te moedigen, kan MEDi kinderen geruststellen. Bovendien kan de robot zo worden geprogrammeerd dat hij kinderen bij hun naam noemt. Angst- en stressniveaus zijn hierdoor aantoonbaar verminderd bij deze jonge patiëntjes.

Daarnaast kan MEDi ook worden ingezet als een supergoede docent mondhygiëne. Zet hem voor de klas en de aandacht is gegarandeerd!

Wil je MEDi in actie zien? Bekijk dan deze video’s

 

Bron:
eu.mycentraljersey.com

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z