Poster: Tinfluoride en tinchloride in een tandpasta ter preventie van cariës en erosie

Poster Tinfluoride en tinchloride in een tandpasta ter preventie van cariës en erosie

Wat is de invloed van tinfluoride en tinchloride als therapeutisch toevoeging aan een tandpasta op de harde weefsels in de mond? Studenten Emma Koene en Fleur Kool onderzochten het.

Onderzoeksmethode

Om er achter te komen wat de invloed van tinfluoride en tinchloride in tandpasta is op de harde weefsels in de mond, voerden Koene en Kool een literatuuronderzoek uit. De studenten zochten naar relevante literatuur in de databanken Medline (via Pubmed) en Dentistry and Oral Sciences.  Dierexperimentele studies, systematic reviews, observationele studies, meta-analyses, surveys en studies van meer dan 10 jaar oud werden hierbij uitgesloten.

Resultaten

In totaal leverde hun zoekopdracht 350 hits op. Na screening werden er 9 studies geselecteerd. Deze werden beoordeeld op hun methodologische kwaliteit. Vervolgens werd de data geëxtraheerd, en werden de studies beoordeeld op heterogeniteit.

De data werd vervolgens in vier categorieën beoordeeld: de invloed van tinfluoride op cariës, de invloed van tinfluoride op erosie, de invloed van tinchloride op cariës, en de invloed van tinchloride op erosie.

Poster Tinfluoride en tinchloride in een tandpasta ter preventie van cariës en erosie
Klik hier voor een vergrote versie

Conclusie

Volgens de studenten hebben tinfluoride en tinchloride als therapeutische toevoeging aan een tandpasta een positieve invloed op de preventie van erosie van de harde weefsels. Tinfluoride als therapeutische toevoeging aan een tandpasta heeft een positieve invloed op de preventie van cariës van de harde weefsels in de mond.

Poster ontwikkeld door:
Emma Koene en Fleur Kool, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht.
Met deze poster wonnen zij de 1e prijs bij de NVM-Oral-B studieprijs-verkiezing.

Bekijk ook andere posters ontwikkeld door studenten Mondzorgkunde
Deze posters werden beoordeeld met een cijfer 7 of hoger en zijn een selectie uit de gemaakte posters die interessant zijn voor werkzame mondhygiënisten.

 

 

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z