Bij twijfel altijd doorverwijzen

doorverwijzen

Als tandarts kunt u geconfronteerd worden met aandoeningen in en rond de mond. Wat kunt u voor uw patiënt betekenen?



Een aantal aanwijzingen door hoogleraar in de orale pathologie, prof. dr. Isaäc van der Waal.

  • Wanneer het ziektebeeld al bekend is en de patiënt hiervoor onder behandeling staat bij een specialist, kan de patiënt voor de orale aandoening in veel gevallen onder controle blijven bij de behandelend tandarts.
  • Wanneer u de aandoening niet herkent, altijd doorverwijzen.
  • Een doorverwijzing betekent niet altijd dat de patiënt hoeft te worden doorverwezen naar de kaakchirurg. Het kan zijn dat de patiënt beter af is bij bijvoorbeeld een parodontoloog of dermatoloog.
  • Het is belangrijk om naar iemand te verwijzen van wie u weet dat deze collega de aangewezen persoon is om de patiënt daadwerkelijk te helpen. Dit om te voorkomen, dat de patiënt van specialist naar specialist wordt gestuurd en om teleurstelling te voorkomen.

Na in 1968 als tandarts in Utrecht te zijn afgestudeerd, een verblijf van enkele jaren in de Verenigde Staten en een opleiding tot kaakchirurg aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, werd prof. dr. Isaäc van der Waal in 1979 benoemd tot hoogleraar in de Orale Pathologie aan destijds de Vrije Universiteit, thans ACTA, te Amsterdam. Vanaf 1989 tot medio 2011 was hij hoofd van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het VU medisch centrum/ACTA. Zijn dagelijkse werkzaamheden bestaan thans uit een combinatie van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

Door:
Maja Faasen

Bron:
Verslag door dental INFO van het congres Medische aspecten van de tandheelkundige praktijk, 2012. 

Lees meer over: Samenwerken, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *