Meer kans op bruxisme door roken en drinken

bruxisme

Regelmatige consumptie van sigaretten en alcohol verhoogt niet alleen het risico op gaatjes en parodontitis, maar ook op bruxisme. Dit is gebleken uit nieuw onderzoek. Met de resultaten hopen de onderzoekers dat tandartsen hun patiënten hierop zullen gaan scannen, aangezien dit tot gebitsslijtage, parodontitis en hoofdpijn kan leiden.

Slaap bruxisme
Tussen de 8 en 31 procent van de bevolking heeft de dag of nacht versie van bruxisme. Deze conditie kan tot gezondheidsproblemen leiden. Eerder werden al linken gevonden tussen deze ziekte en alcohol en tabak, maar deze link was nooit eerder gevalideerd. Om die reden keken Dr. Bertazzo-Silveira en zijn collega’s naar verschillende studies die onderzoek deden naar bruxisme onder volwassenen, waarbij deelnemers geen neuromusculaire ziektes hadden of aan de medicatie waren.

Zeven studies
Uit deze selecties kwamen zeven studies naar voren, met een sample grootte variërend van 51 tot meer dan 10,000 deelnemers. De meerderheid onderzocht bruxisme door middel van een vragenlijst. Uit deze studies kwamen tabak en een grote alcohol consumptie naar voren als verdubbelaars van de kans op slaap bruxisme. Hetzelfde geldt voor deelnemers die meer dan 8 koppen koffie per dag drinken.

Identificeren van bruxisme door tandartsen
Een van de zorgen van de onderzoekers is dat in geen van de onderzochte studies homogeniteit werd genoemd. Het is daarom mogelijk dat de populatie niet willekeurig gekozen was of representatief is van een grote, diverse bevolking. Ook zijn sommige van de studies meer dan 40 jaar oud. Hoe dan ook, de resultaten zijn van groot belang voor tandartsen in klinische praktijken, aangezien deze dagelijks patiënten behandelen die risico lopen op deze factoren. Dr. Bertazzo-Silveira hoopt dat tandartsen in staat zijn om slaap bruxisme te identificeren en dat onderzoekers in de toekomst nog veel meer onderzoek zullen gaan doen over factoren die met deze conditie kunnen worden geassocieerd.

Bron:
Journal of American Dental Association

Lees meer over: Slaapgeneeskunde, Thema A-Z