ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 

ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 

Met de cartoon ‘Is er toevallig een tandarts in de zaal’? vraagt de ANT aandacht van Tweede Kamerleden voor het tandartsentekort en roept op om kritische vragen te stellen over de taakherschikking in de mondzorg.

Tot en met 20 september kunnen Kamerleden schriftelijke vragen stellen aan verantwoordelijk minister Bruins van VWS over het experiment, waarin mondhygiënisten vergaande zelfstandige bevoegdheden krijgen. “Inmiddels is er  zowel vanuit patiënten (Patiëntenfederatie) als zorgverzekeraars, zorgverleners (beroepsverenigingen voor tandartsen) en het onderwijs (Universiteiten voor Tandheelkunde) forse kritiek op de AMvB”, zegt de ANT.
De kritiek spitst zich volgens de beroepsorganisatie toe op de vrees voor stijgende zorgkosten en het feit dat de maatregel niet voldoet aan de randvoorwaarden voor veilige en doelmatige zorg.

Meer opleidingsplaatsen tandheelkunde en mondzorgkunde

“Wij hopen dat met de ludieke actie de Kamerleden inzien dat de AMvB voorbij gaat aan het echte probleem in de mondzorg: de noodzaak om meer tandartsen en mondhygiënisten op te leiden. Al meer dan 10 jaar geleden constateerde het Capaciteitsorgaan dat er te weinig tandartsen worden opgeleid. Een onderzoek dit jaar in opdracht van VWS voor onderzoeksbureau Panteia bevestigt dit: per jaar moeten er 50 procent meer tandartsen worden opgeleid om de mondzorg in Nederland op peil te houden. De ANT zet zich al lange tijd in voor het opleiden van meer tandartsen. Al jaren worden er meer tandartsen uit het buitenland gehaald, dan dat er in Nederland worden opgeleid. Een probleem dat steeds nijpender wordt, omdat de komende jaren grote groepen tandartsen met pensioen gaan. In het Panteia-rapport wordt gepleit om fors te investeren in het opleiden van zowel extra tandartsen als mondhygiënisten”, zegt de ANT.

“Met deze ludieke actie willen we Tweede Kamerleden wakker schudden”, legt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT uit. “Laten we geen kostbare tijd en geld besteden aan een experiment, waar niemand in de mondzorg op zit te wachten.

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z/