Helft van nieuwe tandartsen komt uit buitenland

tandartsen buitenland

In 2016 hebben 260 nieuwe tandartsen uit het buitenland zich in Nederland gevestigd. Dat is meer dan de 216 tandartsen met een Nederlands diploma die zich hebben ingeschreven. De KNMT zou dit graag anders zien.

Nederlands leren

De tandartsen, die veelal uit Griekenland en Spanje komen, hebben doorgaans een goede opleiding. Wel moeten ze zich de wet- en regelgeving eigen maken en natuurlijk Nederlands leren. Om een patiënt goed te woord te kunnen staan en een behandeling uit te kunnen leggen, zullen ze de taal goed moeten beheersen.

Dreigend tekort

In Nederland dreigt een groot tekort aan tandartsen. Nu bestaan er al tekorten, maar dat zal de komende tien jaar alleen maar erger worden. Er is duidelijk sprake van vergrijzing in het vakgebied: één op de drie tandartsen gaat binnen nu en tien jaar met pensioen.

Nu kunnen ieder jaar 240 studenten in Nederland aan de opleiding tandheelkunde beginnen. De KNMT zou graag zien dat er meer opleidingsplaatsen bij komen.

Minimaal vijftig extra plaatsen nodig

Volgens Wolter Brands, voorzitter van de KNMT, zouden er minstens vijftig opleidingsplaatsen bij moeten komen. Hij hoopt dat een nieuw kabinet daar snel werk van maakt.

Al in 2013 liet Victor Slenter, directeur van het capaciteitsorgaan, weten dat de opleidingscapaciteit met zeker vijftig plaatsen moet worden uitgebreid. Bij dat getal ging hij ervan uit dat het werk van de tandarts gedeeltelijk wordt overgenomen door de preventie-assistent en mondhygiënist.

Niet goedkoper

Als de instroom van tandartsen met een Nederlands diploma niet groter wordt, zullen er steeds meer tandartsen vanuit het buitenland nodig zijn. Volgens Brands is het niet zo dat het uit het buitenland halen van tandartsen goedkoper is.

“De commerciële kosten voor een opleiding bedragen maximaal 120.000 euro. Een buitenlandse tandarts valt onder de fiscale 30 procent-regeling, zodat hij door de fiscus maximaal gesubsidieerd wordt met 130.000 euro. Dus ik moet nog maar zien of het nou wel zo veel goedkoper is om een tandarts uit het buitenland te halen.”

Bron:
BNR

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/