Minister blijft bij experiment met taakherschikking

experiment met taakherschikking

De taakherschikking mondzorg blijft de gemoederen bezig houden. Donderdag 1 februari gaf minister Bruins voor Medische Zorg en Sport een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Hij benadrukte dat wat hem betreft het experiment van de taakherschikking van start kan gaan.

Taakherschikking onvoldoende van de grond

In een commissievergadering over zorg gaf de minister aan dat al meer dan tien jaar mondhygiënisten afstuderen, die zijn opgeleid in verdoven, röntgenfoto’s maken en het behandelen van primaire caviteiten. Volgens hem zijn zij in staat om als zelfstandige professional deze taak te verrichten.

Volgens de minister komt de taakherschikking ondanks de huidige bevoegdheden van de mondhygiënisten onvoldoende vanzelf van de grond. De drie belangenverenigingen die hierbij een rol spelen (KNMT, ANT en NVM-mondhygiënisten) zijn het niet met elkaar eens geworden en daarom hakt de minister nu de knoop door. Zoals de minister het verwoordde: “Ik vind dat die discussie een keer tot een einde moet komen en daarom heb ik het besluit genomen.” Later voegde hij daar aan toe: “Ik hoop dat het een vorm van uitlokking is, waardoor die drie partijen er alsnog samen uitkomen.”

Experiment

Als experiment krijgen de mondhygiënisten voor de duur van vijf jaar met ingang van 2020 zelfstandige bevoegdheid voor het voeren van de eerder genoemde handelingen. De minister verwacht dat de capaciteiten van tandarts en mondhygiënist zo beter worden benut en dat de patiënt ervaart dat de zorg efficiënter is georganiseerd.

De wet moet nog wel worden gewijzigd om het experiment mogelijk te maken. In het najaar zal hiervoor een wetsvoorstel worden ingediend. In de experimenteerperiode kan bekeken worden of het gewenste effect behaald wordt. Daarvoor zal in 2019 een nulmeting gedaan worden.

Ambitie taakherschikking

De ambitie is dat de taakherschikking een antwoord biedt aan de toekomstige zorgbehoefte. De minister: “Ik denk dat de mondhygiënisten een belangrijk deel van de dagelijkse zorg op zich kunnen nemen, waarbij preventie en curatie hand in hand gaan. Daarmee worden tandartsen vrijgespeeld om de complexe zorg op academisch niveau te verlenen.”

De vrije keuze blijft; patiënten kunnen zelf bepalen of ze naar een tandarts of een mondhygiënist gaan. Als een mondhygiënist gaat meedoen aan het experiment, dan moet altijd eerst een tandarts zijn geregeld als achterwacht, net zo als nu al een tandarts een kaakchirurg als achterwacht heeft georganiseerd.

Numerus fixus

Als antwoord op de vraag of er niet iets gedaan moet worden aan de numerus fixus van de opleiding tandheelkunde, antwoordde de minister dat er op het ogenblik een onderzoek plaatsvindt naar de capaciteit in de mondzorg. Het resultaat hiervan wordt in het voorjaar verwacht.

Wanneer experiment geslaagd?

Op de vraag wanneer het experiment van de taakherschikking als geslaagd kan worden beschouwd, antwoordde de minister dat er toetspunten moeten worden vastgesteld. In de eerste plaats moet volgens hem worden nagegaan of de patiënt het plezierig vindt. Daarnaast moet de samenwerking tussen mondhygiënist en tandarts soepel verlopen. En misschien moet ook het kostenaspect worden meegenomen.

AMvB in najaar

Bruins zei dat de AMvB dit najaar wordt ingediend en naar de commissieleden wordt gestuurd.

Bekijk de video over het overleg in de Tweede Kamer over de mondzorg op 1 februari:

Lees meer over taakherschikking mondzorg

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z