Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Pijl

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat wat haar betreft de taakherschikking door kan gaan, waarmee de mondhygiënist meer zelfstandige bevoegdheden zou krijgen. De definitieve besluitvorming laat ze echter over aan haar opvolger.

Taakherschikking

Bij de genoemde taakherschikking wordt mondhygiënisten bij wijze van experiment zelfstandige bevoegdheid toegekend op hun deskundigheidsgebied. Het gaat daarbij om het toepassen van lokale anesthesie, het behandelen van primaire caviteiten en het indiceren, maken en beoordelen van röntgenfoto’s (Solo- en Bitewing-opnamen). Op een concept Algemene Maatregel van Bestuur waarin dit wordt vastgelegd zijn vele reacties van met name tandartsen binnengekomen.

Overleggen

Mede op basis van de reacties heeft de minister overleg gehad met de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Daarbij bleek tussen de partijen verschil in inzicht te bestaan of het wenselijk is dat de mondhygiënisten de genoemde bevoegdheden krijgen. Ook bleek er geen eenduidig beeld over de inhoud van de opleiding Mondzorgkunde te zijn. Vervolgens heeft overleg plaatsgevonden met de opleiders Tandheelkunde en opleiders Mondzorgkunde.

Conclusie van de minister

Aan de hand van de gesprekken concludeert de minister dat de opleiding Mondzorgkunde het benodigde onderwijs biedt om via een experiment mondhygiënisten zelfstandige bevoegdheid toe te kennen voor de drie hiervoor benoemde handelingen binnen hun deskundigheidsgebied. Wel zullen zij het certificaat stralingsbescherming moeten halen.
Wat haar betreft kan de taakherschikking dus doorgaan, ook al vinden de KNMT en de ANT dit niet wenselijk. Omdat het kabinet demissionair is, laat ze het definitieve besluit echter over aan haar opvolger.

ANT

De ANT laat op haar website weten het niet met de conclusie van de minister eens te zijn. “De ANT vindt het echter onbegrijpelijk dat de minister in haar brief schrijft dat het voor haar ‘helder’ is dat de hbo-opleidingen mondzorgkunde qua opleiding van voldoende niveau zijn om de drie voorbehouden handelingen zelfstandig door mondhygiënisten te laten uitvoeren. Het onderzoek naar verschillen in opleiding, dat op aandringen van de ANT kwam, is voor een dergelijk grote stelselwijziging te oppervlakkig uitgevoerd. Echte inhoudelijke experts zijn niet geraadpleegd, belemmeringen die de decanen van de universiteiten zagen zijn genegeerd en de beweringen van de hbo-opleidingen zijn zonder onderzoek overgenomen.”

KNMT

De KNMT juicht het besluit van de minister toe om het dossier door te schuiven naar haar opvolger.
“De KNMT is dan ook verheugd met het besluit van de minister en de ruimte die ze biedt om alsnog tot een beter plan te komen. De vereniging blijft dan ook strijden voor een breed gedragen alternatief, waarin optimale mondzorg voor de patiënt centraal staat,” aldus de website van de KNMT.

NVM-mondhygiënisten

De NVM-mondhygiënisten heeft geen reactie op haar website geplaatst, maar eerder liet zij haar visie over de taakherschikking blijken: “NVM-mondhygiënisten is verheugd dat de minister na een voorbereidingstraject van twintig jaar deze stap wil nemen. Door de wetswijziging zijn mondhygiënisten doelmatiger inzetbaar (de juiste zorgverlener bij de zorgvraag) en efficiënter (focus op preventie in plaats van curatie)”. Voorzitter Manon van Splunter-Schneider en directeur Ellen Bol-van den Hil zetten op de website van NVM-mondhygiënisten de belangrijkste punten over de taakherschikking op een rij.

Bron:
Rijksoverheid.nl

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z