Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg

Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg

De stageboycot van ANT is een onbehoorlijke actie over de rug van studenten en cliënten”, zegt NVM-mondhygiënisten in haar persbericht. Studenten en cliënten dreigen volgens de beroepsvereniging nu last te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.

Op 25 januari 2018 heeft de minister voor Medische Zorg en Sport – Bruno Bruins – de kamer in een brief laten weten dat hij de zelfstandige bevoegdheid van de mondhygiënisten gaat uitbreiden.
In een reactie hierop riep de ANT tandartsen op om de stages van studenten mondzorgkunde gericht op prepareren voorlopig op te schorten. NVM-mondhygiënisten “vindt dit een onbehoorlijke actie, omdat studenten en cliënten nu last dreigen te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.”

Het belang van goede samenwerking

De NVM zegt in haar persbericht: “Goede samenwerking tussen mondhygiënisten en tandartsen en de inzet van alle beschikbare professionaliteit heeft veel voordelen. Het leidt tot betere mondzorg, meer focus op preventie en het bereiken van kwetsbare ouderen en jongeren.
Om die reden zet NVM-mondhygiënisten zich al jaren in voor het verbeteren van die samenwerking. De aangekondigde uitbreiding van zelfstandige bevoegdheden past hier goed in. Het is een logische stap in het aanbrengen van balans in de samenwerking en voorkomt onnodig papierwerk en vertraging voor cliënten.”

“Al jaren uitgevoerd”

De handelingen die de minister voor taakherschikking voorstelt – het zelfstandig maken van röntgenfoto’s, het toedienen van anesthesie en het behandelen van eerste gaatjes door mondhygiënisten – worden volgens de beroepsvereniging “al jaren door goed opgeleide en getrainde mondhygiënisten uitgevoerd”. De NVM zegt: “Er liggen duidelijke afspraken over kwaliteit, patiëntveiligheid en het vereiste opleidingsniveau. En ze doen dat goed, zo blijkt uit de jaarrapportages van de Klachtencommissie Paramedici en van de Stichting Geschilleninstantie Mondzorg (SGIM). Sinds de mondhygiënisten de behandelingen zijn gaan uitvoeren, hebben er zich geen noemenswaardige calamiteiten voorgedaan op de voorbehouden handelingen.”

“Logische stap”

Volgens de NVM gaat er niet zo veel veranderen. “Het enige dat er in dit prima functionerende systeem gaat veranderen, is dat de mondhygiënisten, die dit werk nu ook al doen in opdracht van tandartsen, straks zelf het besluit kunnen nemen om een cliënt hiermee te helpen. Dit is een logische stap in het aanbrengen van balans in de samenwerking in de mondzorg. Cliënten worden zo beter en sneller geholpen, terwijl onnodig papierwerk verdwijnt.”

 

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z