Veel mondverzorgingsproducten bevatten voedselallergenen

mondwater

Ongeveer de helft van alle mondverzorgingsproducten bevat veelvoorkomende voedselallergenen, aldus onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports. Tandpasta, fluoridevernissen en alginaten bleek het vaakst voedselallergenen als fruit en specerijen te bevatten. Fabrikanten zouden strenger moeten zijn in het vermelden van allergenen op productetiketten, volgens de auteurs.

Veelvoorkomend

In de afgelopen decennia is de impact van voedselallergieën op de mensheid opmerkelijk geweest. Er wordt geschat dat zo’n 220 miljoen mensen wereldwijd te kampen hebben met voedselallergieën. Sinds kort worden er verschillende voedselallergenen toegevoegd aan mondverzorgingsproducten om de producteigenschappen te verbeteren. Zelfs kleine doses voedselallergenen kunnen echter al allergische reacties veroorzaken. Daarom moeten clinici op de hoogte zijn van allergieën van patiënten en productingrediënten om de gezondheid van hun patiënten te waarborgen.

Poliklinisch en in tandartspraktijk

Onderzoekers uit Portugal evalueerden daarom 387 mondverzorgingsproducten om de aanwezigheid van voedselallergenen erin vast te stellen. Van deze producten konden er 299 zonder recept worden gekocht, waaronder kauwgom, reinigingstabletten, kunstgebitcrèmes, mondwater, orale gels en sprays, orthodontische was en tandpasta’s. De andere 88 producten werden gebruikt in tandartspraktijken en omvatten alginaten, fluoridevernissen, tandplak onthullende crèmes, tandpasta’s, actuele crèmes en handschoenen.

Ingrediënten op etiket

Het onderzoek werd uitgevoerd door de ingrediënten op de productetiketten te lezen en stoffen met een potentieel allergene aard te identificeren. Hierbij werd gelet op granen, levensmiddelenadditieven, noten, schaaldieren, zuivelproducten, fruit en specerijen.

Veel allergenen in mondverzorgingsproducten

De aanwezigheid van voedselallergenen als hulpstoffen was gebruikelijk in zowel poliklinische als tandheelkundige producten: in liefst 46,3% van de producten kwamen allergenen voor. De meeste monsters (81%) bevatten slechts één voedselallergeen. Een soort tandpasta spande echter de kroon met in totaal 5 verschillende allergenen.

Fruit en specerijen

In tandartspraktijkproducten werd de hoogste prevalentie van allergenen gevonden in fluoridevernissen, alginaten, tandpasta’s, crèmes voor plaatselijk gebruik en handschoenen. In poliklinische producten waren allergenen overheersend in tandpasta, kauwgom en orthodontische was. Meestal waren de voedselallergenen fruit en specerijen, schreven ze.

Strenger zijn

Fabrikanten zouden strenger moeten zijn in het vermelden van allergeenbronnen en hoeveelheden op productetiketten. Door de aanwezigheid ervan te benadrukken kunnen mogelijk gevaarlijke reacties worden voorkomen. Ook is het kennen van de ingrediënten van mondverzorgingsproducten, evenals hun aanpassing aan de pathofysiologische omstandigheden van de patiënt, noodzakelijk voor een veilige en effectieve behandeling, volgens de auteurs.

Zorgvuldig producten selecteren

“Om dit doel te bereiken moeten productetiketten de samenstelling ervan beschrijven en moeten clinici alert zijn op voedselallergieën, zich bewust zijn van de risico’s voor de gezondheid van de patiënt en vragen over voedselallergieën opnemen in hun klinische geschiedenis om een bewuste en zorgvuldige selectie van producten te maken te gebruiken door de patiënt”, concluderen de onderzoekers.

Bron:
Scientific Reports

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid