Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies
Een grootschalige studie heeft een verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en ontbrekende tanden. Volwassenen ouder dan 30 hebben minder tanden als ze markers hebben van slechte glykemische controle in hun bloed.

Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Diabetology International. Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens over verzekeringsclaims van 233.567 personen. De resultaten ondersteunen een sterke associatie tussen tandverlies en glykemische controle. Het onderzoek werd geleid door Kayo Harada en Katsutaro Morino van respectievelijk de Sunstar onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling en de Shiga University of Medical Science in Japan.

Glykemische niveaus beter oncer controle houden

“Mensen die risico lopen wordt geadviseerd stappen te ondernemen om hun glykemische niveaus beter onder controle te houden en stappen te ondernemen om hun mondverzorging te verbeteren, onder meer door te stoppen met roken”, aldus een verklaring van Sunstar over het onderzoek.

De auteurs probeerden te bepalen of geglyceerde hemoglobine A1c (HbA1c) en nuchtere bloedglucose (FPG) niveaus verband hielden met tandverlies. Het doel was om de relatie tussen glykemische controle en tandverlies per leeftijdsgroep te begrijpen. Personen die deelnamen aan het onderzoek waren 20 tot 70 jaar oud. De auteurs hebben in 2015 en 2016 gekeken naar verzekeringsinformatie voor Japanse volwassenen.

Verschillen tussen leeftijdsgroepen

Het aantal vastgehouden tanden nam af bij mensen met een hoger HbA1c- en bloedglucosegehalte in elke leeftijdsgroep ouder dan bij degenen in de dertig. Het aantal tanden nam af voor elke leeftijdsgroep met steeds slechtere HbA1c- en FBG-waarden. Voor mensen in de leeftijd van 40 en 60 jaar hadden degenen met pre-diabetische bloedglucosewaarden ook minder tanden dan degenen met normale glucosewaarden.

“Het grootste onderzoek ooit naar tandverlies en glykemische controle in een algemene bevolking heeft overtuigend bewijs gevonden dat mensen ouder dan 30 jaar met hogere HbA1c-waarden en verhoogde FPG-waarden minder natuurlijke tanden hebben”, aldus de verklaring van Sunstar.

Het risico op tandverlies op middelbare leeftijd was zelfs groter voor mensen met hyperglykemie die ook rookten, en stoppen met roken is de sleutel tot het voorkomen van tandverlies, zo blijkt uit het onderzoek.

Bron:
Diabetology International

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z