Bewustzijn boulimia en gebitsslijtage

Bewustzijn boulimia en gebitsslijtage

1,25 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben last van een eetstoornis. Aangezien tandartsen in staat zijn om eetstoornissen in een vroeg stadium te herkennen geeft professor Andrew Eder advies over mondgezondheidsuitdagingen en preventief advies. Dit is ook in het teken van de Eating Disorders Awareness Week die plaatsvond van 25 februari tot 3 maart.

Symptomen boulimia

40 procent van de 1,25 miljoen Britse mensen met een eetstoornis heeft last van boulimia. Desondanks kan meer dan een derde van de volwassenen geen tekenen of symptomen van eetstoornissen noemen, zo bleek uit een enquête die werd uitgevoerd voor de Eating Disorders Awareness Week in 2018.

Gebitsslijtage door eetstoornis

Veel boulimia patiënten hebben in relatief ernstige mate last van gebitsslijtage. Het overgeven dat bij de ziekte komt kijken zorgt namelijk voor ernstige dentale erosie. Hiernaast zien de patiënten vaak erg fanatiek in het bijhouden van hun mondhygiëne, wat kan lijden tot een schurende tandenborstel en tandvlees recessie. Hierdoor is het extra belangrijk voor mondzorgprofessionals om de tekenen en symptomen van boulimia bij hun patiënten te kunnen herkennen. Zo kan het overgeven en het schuren namelijk onder andere resulteren in:

  • Ronde, zachte en glimmende tanden met een afgeschuurd oppervlak
  • Doorzichtige randen
  • Oppervlakkige, ronde cervicale laesies
  • Gerestaureerde steken sterk af tegen de natuurlijke tanden, aangezien deze niet worden aangetast door de erosie
  • Minder witte tanden
  • Vlakke kauwoppervlakten
  • Korte, scherpe voortanden
  • Kortere kiezen met vlakke kauwoppervlakten

Voorzichtige benadering

Het is belangrijk om te beseffen dat de bovenstaande symptomen door verschillende redenen kunnen ontstaan. Daarnaast is boulimia een mentaal gezondheidsprobleem, waardoor mondzorgprofessionals dit zeer voorzichtig moeten benaderen. Dit zal namelijk erg gevoelig liggen en een issue zijn waar de patiënt zich voor schaamt. De kans is ook groot dat de patiënt het probleem zal ontkennen.

Preventief advies

Daarom kunnen deze patiënten het best op een rustige, niet-beoordelende manier worden benaderd. Vaak is het ook beter om preventief advies, zoals fluoride reiniging of niet-poetsen direct na overgeven, te geven, dan direct een behandeling aan te bevelen. Daarnaast is het voor deze patiënten vaak goed om te weten dat het beter is om zacht dan heel hard te poetsen met een niet-schurende tandpasta.

Bron:
Toothwear.co.uk
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid