Hoger inkomen voor mensen met passende baan

Hoger inkomen voor mensen met passende baan

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die een baan hebben die goed bij hun persoonlijkheid past meer verdienen dan anderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Duits sociaaleconomisch panel (SOEP).

Samenhang persoonlijkheid, baan en inkomen

Om erachter te komen hoe iemands persoonlijkheid en zijn of haar inkomen samenhangen onderzocht Jaap Denissen in samenwerking met de Universiteit van Tilburg data van 8.458 werkende mannen en vrouwen. Deze gegevens werden verzameld door middel van de longitudinale studie van het SOEP.

Onderzoek

In de studie werd onder andere gevraagd hoe extravert, vriendelijk, nauwkeurig, emotioneel stabiel en open zij zichzelf beschouwden, op een schaal van 1 tot 7. Vervolgens keken de onderzoekers naar de banen van deze menen om te kijken welke vaardigheden hiervoor vereist zijn.

De resultaten van de studie tonen aan dat mensen met een baan die goed bij hun persoonlijkheid past vaak een hoger salaris hebben dan hun collega’s waarbij dit niet het geval is. Waar eerdere studies aantoonden dat met name  nauwkeurigheid en extraversie hiervoor cruciaal zijn, geven de resultaten van deze studie dat dit van toepassing is voor alle onderzochte eigenschappen, behalve emotionele stabiliteit.

Jaap Denissen, hoofdauteur van het onderzoek: ‘Mensen met een persoonlijkheid die bij hun baan past, kunnen in een jaar tijd tot een maandsalaris meer verdienen dan hun collega’s. Vooral werknemers waarvan hun openheid past bij hun baan kunnen financieel flink profiteren: hun salaris is tot €3.231 hoger dan dat van hun collega’s. Mensen die nauwkeuriger of toleranter zijn dan dat hun werk vereist kunnen echter alsnog gemiddeld meer verdienen dan hun collega’s.

Bron:
Psychological Science

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z, Werken met plezier