Management en organisatie
De organisatiestructuur is van grote invloed op de praktijk, waarbinnen het praktijkmanagement vaak onvoldoende aandacht krijgt. Deze protocollen en tips kunnen u helpen in het (verder) verbeteren van het praktijkmanagement. Bekijk video's, voorbeelddocumenten en protocollen.
Video: Doelen stellen via SWOT-analyse
Het is goed om soms even ‘uit’ de praktijk te stappen om te beoordelen hoe het allemaal loopt. Het model van de SWOT-analyse kan hierbij helpen. In deze video wordt dit model uitgelegd en het document ‘Opdracht SWOT-analyse’ toegelicht.
Opdracht SWOT-analyse
Middels deze opdracht kun je jouw praktijk goed analyseren om dit vervolgens te vertalen naar nieuwe praktijkdoelen. Het gebruik van dit document wordt in de video ‘Doelen stellen via SWOT-analyse’ toegelicht.
Video: Kwaliteitssysteem inleiding
Binnen de Toolkit zijn meerdere video’s over het opzetten van een kwaliteitssysteem, zodat elke praktijk een systeem kan opzetten wat past bij de organisatie. In deze video wordt de samenhang tussen de verschillende video’s uitgelegd.
Video: Kwaliteitssysteem – Repeterende taken
Een kwaliteitssysteem vraagt om ‘onderhoud’ om te voorkomen, dat de kwaliteit inzakt. In deze video wordt ingegaan op de wens om de kwaliteit continu te verbeteren en wat hiervoor nodig.
Video: Structuur in de praktijk
De training gaat over het aanbrengen van structuur in de praktijk, iets wat een veelgehoord gemis is binnen veel praktijken. Misschien wel 90-95% van alle werkzaamheden in de praktijk heeft namelijk een herhalend patroon, is bekend en kan dus vooraf worden gedefinieerd. Het maken van duidelijke afspraken en het creëren van de juiste voorwaarden zorgt voor een goede basis voor duidelijkheid en structuur.
Organisatiestructuur en taakverdeling
Om als praktijk goed ‘te draaien’ wordt de structuur van de praktijkorganisatie steeds belangrijker. Dit document geeft een voorbeeld van hoe de structuur plus de onderlinge taakverdeling duidelijk en overzichtelijk kan worden vastgelegd.
Video: Opzetten kwaliteitssysteem
Wat is eigenlijk een kwaliteitssysteem? Die vraag wordt allereerst beantwoord in deze training. En vervolgens krijg je verdere uitleg hoe zo’n systeem op te zetten. Want hiervoor hoeft een praktijk helemaal geen aparte software aan te schaffen of een externe partij voor in te huren. Met het volgen van deze training kun je gemakkelijk een eerste start maken met het zelfstandig opzetten van een eigen kwaliteitssysteem.
Onderwerpen kwaliteitsysteem
In dit document tref je een uitgebreide opsomming aan van alle periodiek terugkerende acties, die een belangrijk onderdeel vormen van een kwaliteitssysteem. Dit document wordt toegelicht in de training ‘Opzetten kwaliteitssysteem’.
Voorbeeld praktijkbeleid
Het praktijkbeleid kan gelden als houvast en als algemene verantwoording over de praktijkvoering. Dit document is puur een voorbeeld om op basis hiervan je eigen praktijkbeleid op te kunnen stellen.
Video – Uitleg HKZ-nulmeting
Wat is eigenlijk een kwaliteitssysteem? In de eerdere videotraining ‘Opzetten kwaliteitssysteem’ is hier antwoord op gegeven. Tevens kun je met deze training gemakkelijk een eerste start maken met het zelfstandig opzetten van een eigen kwaliteitssysteem.
HKZ-nulmeting – toelichting
In dit bestand is de HKZ-norm uiteengezet met daarin tevens verwijzingen opgenomen naar bijbehorende voorbeeld documenten binnen de Toolkit. Met het invullen van de nulmeting verkrijg je automatisch een visuele weergave van hoe goed jouw praktijk ‘scoort’.
HKZ-nulmeting – checklijst
Checklijst.
HKZ-nulmeting – ingevuld voorbeeld
Ingevuld voorbeeld.
Toetsing inkoop, opslag en algemeen
Met dit formulier kun je toetsen en vastleggen in hoeverre verschillende eisen m.b.t. inkoop en opslag in de praktijk worden nageleefd.
Toetsing patiëntendossiers
Met dit formulier kun je toetsen en vastleggen in hoeverre de eisen uit de KNMT-richtlijn Patiëntendossier worden nageleefd.
Toetsing vakinhoudelijke richtlijnen
Met dit formulier kun je toetsen en vastleggen in hoeverre verschillende vakinhoudelijke richtlijnen in de praktijk worden nageleefd.
Toetsing werkwijze behandelkamer
Met dit formulier kun je toetsen en vastleggen in hoeverre de werkwijze in de behandelkamers voldoet aan de geldende eisen.
Voorbeeld BHV-plan
In dit document kun je als praktijk alle informatie rondom de bedrijfshulpverlening overzichtelijk vastleggen en delen binnen het team. Belangrijk om deze informatie direct bij de hand te hebben in geval van een calamiteit.
Video: Praktijkmanagement is niet mijn ding
Elke praktijk is op een andere manier georganiseerd. Er zijn praktijken die goed zijn georganiseerd maar er zijn er ook waar de praktijkhouder vaak het idee heeft achter de feiten aan te lopen in plaats van regie te hebben over verbetering en professionalisering in de eigen praktijk. Deze training is erop gericht om praktijkhouders op weg te helpen bij de praktijkorganisatie.
Opdracht: Management werkzaamheden
De bedoeling is om voor jezelf in kaart te brengen welke management werkzaamheden je zelfstandig uitvoert. Daarvoor is het de bedoeling gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld gedurende twee weken) onderstaande tabel voor jezelf in te vullen.
Bekijk alle documenten en video’s van de Dental Management Toolkit
- Agendaplanning en balie
- Hygiëne en infectiepreventie
- IGJ en richtlijnen
- Management en organisatie
- Online cursussen
- Personeelsmanagement